Ako zabaviť deti počas zimy

Ako zabaviť deti počas zimy

Zimné ročné obdobie patrí medzi jedno z najkrajších v roku. A aj keď je vonku chladno, vieme sa zahriať mnohými zábavnými aktivitami. Inšpirujte sa a nájdite opäť svoju detskú tvorivosť a hravosť.

Vydajte sa na vzrušujúcu zimnú expedíciu

Ani v zime by sme nemali zanedbávať pobyt na čerstvom vzduchu. Aby sa rodinné prechádzky a výlety zmenili na vzrušujúcu expedíciu stačí tak málo. Vyrobte pre svoje deti mapu s úlohami, ktoré musia splniť počas zimnej misie v prírode. Postaviť snehuliaka či iglu, uhádnuť hádanky Yetiho, nakŕmiť vtáčiky, sánkovať sa, či lyžovať. Súčasťou týchto úloh môžu byť akékoľvek zimné aktivity, ktoré zo zimy spravia jedno veľké dobrodružstvo.

Deň podľa detí

Dochádzajú vám nápady, ako stráviť zmysluplne čas s deťmi a popri tom ich zabaviť? Nechajte to na nich. Vymeňte si na jeden deň úlohy a dajte možnosť deťom naplánovať a zrealizovať víkend podľa ich predstáv. Okrem nevšedných zážitkov môže táto výmena priniesť nový prístup vymýšľania rodinných programov a rozvíjať organizačné schopnosti vašich detí.

Užitočné skutky aj v zime

Kŕmidlo pre vtáčiky je jedným z príkladov, ako vieme byť v zime prírode nápomocní. Vtáky, ktoré u nás zostávajú cez zimu, môžu trpieť nedostatkom potravy. Zostrojenie búdky pre vtáčikov je pre deti výnimočnou aktivitou, pri ktorej si precvičia svoje staviteľské zručnosti a vyrobia jedinečnú dekoráciu do záhrady alebo na svoj balkón.

Kreativita ako životný štýl

Jednou z aktivít, ktorú môžeme v zime rozvíjať je kreativita. A nielen počas zimy, ale môžeme sa s ňou pohrať po celý rok. Podľa slovenskej ilustrátorky Tiny Minor je kreativita nevyhnutná „výbava“ do života. „Dáva možnosť prežívať ho naplno, s radosťou a tvorivo. Denne vzniká kopec príležitostí využiť svoju kreativitu. A nemyslím tým len pri umeleckých činnostiach. Kreatívni môžeme byť pri varení, upratovaní, v práci, v záhradke, pri organizovaní rodinnej návštevy ci plánovaní vyzdvihnutia dieťaťa zo školy. Hľadať a vymýšľať nové postupy ako vyriešiť banálne denné povinnosti, alebo ako oživiť každodennú rutinu. Kreativita otvára dvere do sveta nekonečných možností. Dospelých prinavracia späť do tvorivých a hravých detských čias. A deti zasa učí vedieť sa vynájsť v zložitejších “dospeláckejších” úlohách. Ako ilustrátorka odporúčam spoločné maľovanie a kreslenie. Ale na rozvíjanie kreativity je skvelá aj akákoľvek spoločenská hra, ktorú si rodina môže spolu zahrať. Stráviť tak spolu hodnotný čas, zabaviť sa a zároveň “poštekliť” mozgové závity.“

Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková potvrdzuje pridanú hodnotu hier. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia ale rozvíjajú svoju fantáziu, zároveň môžu pomocou logického myslenia vyriešiť rôzne situácie.“ Okrem toho, že spoločenské hry prinášajú rodine zábavný a zmysluplný program, dokážu ju aj spojiť. A hry rozvíjajú i kreativitu detí, zlepšujú pamäť či schopnosť sústrediť sa. Príkladom je aj hra Activity, v ktorej si deti rozvíjajú okrem fantázie aj vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu.