Advent aj jeho symboly

Advent aj jeho symboly

Skutočný význam adventu spočíva v očakávaní príchodu Ježiša Krista na tento svet. V minulosti väčšina ľudí brala toto obdobie veľmi vážne – postili sa a viac času venovali modlitbám, aby boli na Vianoce vnútorne pripravení a mohli sa naplno tešiť z narodenia Spasiteľa.
 
Dnes možno advent viac charakterizujú obchody preplnené tovarom a reklamy, ktoré lákajú ľudí na nákup vianočných darčekov. Aj keď, samozrejme, je stále veľa ľudí, ktorí vnímajú kresťanský význam tohto obdobia a advent pre nich nie je ani zďaleka spojený iba s nákupnou horúčkou. 
 
Adventné obdobie začína štyri týždne pred Vianocami prvou adventnou nedeľou. K adventu neodmysliteľne patrí niekoľko symbolov. 
 
  • Adventný veniec
História adventného venca siaha niekedy do obdobia devätnásteho storočia do mesta Hamburg. Práve tu žil evanjelický pastor J. H. Wichern, ktorý zároveň učil deti v nedeľnej škole. Keďže deti odjakživa Vianoce milovali a nevedeli sa ich dočkať, neustále sa svojho vychovávateľa pýtali, koľko dní ešte zostáva do Vianoc. Ten sa napokon vynašiel tak, že vytvoril veniec z kolesa vozu s 24 sviečkami. Veniec ozdobil ihličím a stuhami. Na venci boli 4 hrubšie sviece, ktoré symbolizovali štyri adventné nedele. Tenšie sviece s deťmi zapaľovali vo všedný deň, hrubšie počas adventných nedieľ. 
 
Dnes máme adventné vence so 4 sviečkami, teda každú nedeľu pred Vianocami zapálime ďalšiu. Veniec je kruhového tvaru, pretože kruh nemá začiatok a ani koniec, čo symbolizuje večné božie kráľovstvo. 
 
  • Adventný kalendár
Aj história adventného kalendára siaha do obdobia 19. storočia. Tradícia vraj vznikla tak, že pobožná rodina robila na stenu každý deň počas adventu jednu čiarku kriedou. Prvý adventný kalendár bol vyrobený v roku 1851, kalendár s otváracími okienkami až začiatkom 20. storočia. 
 
Dnes sú obľúbené adventné kalendáre zhotovené z papiera s čokoládovými figúrkami. Deti každý deň otvoria jedno okienko, doprajú si sladkú maškrtu, a tak vedia, koľko dní ešte zostáva do Vianoc. Kreatívne gazdinky môžu svojim deťom vytvoriť kalendár z vrecúšok či zápalkových škatuliek a do každého ukryť nejaké malé prekvapenie. Fantázii sa medze nekladú. 
 
-w-
https://pixabay.com/sk/dar-dar%C4%8Dek-dar%C4%8Deky-vianoce-1040161/