9 prekvapivých zaujímavostí o víne

9 prekvapivých zaujímavostí o víne

Víno má svoju bohatú históriu a iskrivú súčasnosť. Je s ním tiež spojených mnoho príbehov a tradičných záležitostí a zvykov. S niektorými sa teraz zoznámite aj vy.

1. Vôňa mladého vína sa nazýva aróma, zatiaľ čo vyzretejšie víno ponúka tzv. buket – vôňu, ktorá je viac rafinovaná a prenikavá.

2. Zamysleli ste sa nad tým prečo majú červené vína svoju charakteristickú farbu? Je to preto, že fermentácia extrahuje farbu z ich šupiek. Fermentácia bielych vín prebieha bez hroznových šupiek.

3. Jedným z najhorších miest v domácnosti, kde sa uskladňovanie vína skutočne neoplatí, sú kuchyne. Pre bezpečné skladovanie vína je tam príliš teplo. Ani chladničky nie sú ideál, tie sú zase príliš studené. Jediným dobrým riešením sú vinotéky.

4. Viac antioxidantov obsahuje červené ako biele víno. To zároveň obsahuje zložku zvanú resveratrol, ktorá sa javí ako dôležitý ochranný prvok kardiovaskulárneho systému.

5. Najstaršia fľaša vína na svete má skoro 1700 rokov! Našla sa v blízkosti nemeckého mesta Speyer a odborníci ju datovali do roku 325. A nevypili ju, nachádza sa v mestskom múzeu Historisches Museum der Pfalz.

6. Rimania zistili, že miešanie olova s vínom zvýšilo trvanlivosť tohto nápoja a dodávalo mu sladkastú a šťavnatú chuť. Na druhej strane, za jednu z príčin úpadku Ríma sa označuje práve chronická otrava olovom…

7. Tradične sa počas jedla najskôr servírujú ľahšie vína a až po nich ťažšie. V náväznosti na to by sa mali biele vína servírovať pred červenými, mladšie pred staršími a suchšie pred sladšími.

8. Keďže ochutnávka vína sa skladá z chuťových aj čuchových vnemov, sú to práve ženy, ktoré majú tendenciu byť kvalitnejšími a lepšími testermi ako muži. Je to jednoduché – ženy (najmä v reprodukčnom veku) majú prosto oveľa lepšie vyvinutý čuch ako muži.

9. V začiatkoch Rímskej ríše bolo ženám zakázané piť víno a manžel, ktorý svoju ženu pri pití vína našiel, ju mohol beztrestne zabiť. Rozvod z tých istých dôvod bol naposledy zaznamená v Ríme v roku 194 p.n.l.