7 tipov pre krásu, ktoré zároveň zlepšia zdravie

7 tipov pre krásu, ktoré zároveň zlepšia zdravie

Zdravie a krása idú ruka v ruke. Kvalita vášho jedálneho lístka sa odzrkadľuje na pokožke tváre. Napríklad akné sa môže zhoršiť pri nadmernej konzumácii sladkostí či soli. Ako byť krásna a zdravá zároveň?

  • Pravidelne cvičte

Pravidelný pohyb má množstvo fyzických i psychických benefitov. Vďaka cvičeniu budete, samozrejme, aj štíhlejšia a krajšia. Zaujímavý je záver štúdie vedcov z McMaster University, ktorí zistili, že vytrvalostné cvičenie môže spomaliť šedivenie vlasov a vädnutie pokožky. Pohyb vás tiež urobí sebavedomejšou a energickejšou, čo pridáva sexepíl.

  • Každý deň používajte krém s ochranným faktorom

Krém alebo mejkap, ktorý chráni pokožku pred škodlivým slnečným žiarením, jej dodá aj potrebné živiny. Navyše poskytuje ochranu pred vznikom vrások a znižuje riziko vzniku rakoviny kože.

  • Myslite na prevenciu voči predčasnému starnutiu vopred

S pribúdajúcim vekom, napríklad v dôsledku hormonálnych zmien či sedavého spôsobu života, je organizmus náchylnejší na priberanie, vznik vrások či stareckých škvŕn. Samozrejme, vznik vrások sa dá ovplyvniť iba do určitej miery zdravým jedálničkom, pravidelným pohybom či dostatočným spánkom, avšak prípadné priberanie máte vo svojich rukách. Myslite na to, že prevencia je vždy lepšia ako následné riešenie nadváhy či obezity.

  • Bez kvalitného „paliva“ to nepôjde

Zdravá, pestrá a vyvážená strava je jedným z pilierov, ako vyzerať a cítiť sa dobre. Snažte sa vyhýbať vysoko priemyselne spracovaným potravinám, nadmernej spotrebe cukru a múky. Naopak, do jedálnička zaraďte veľa zeleniny, ovocia, celých zŕn, orechov, semienok a za studena lisovaných olejov. Inšpirovať sa môžete stredomorskou pyramídou, poprípade severskou stravou. Udržíte si štíhlosť i krásnu pleť.

  • Aspoň raz do roka si doprajte dentálnu hygienu

Raz do roka máte nárok na preventívnu prehliadku u stomatológa, ktorá odhalí prípadné zubné kazy, odhalené zubné krčky či ďalšie zdravotné ťažkosti. Avšak nezabúdajte ani na dentálnu hygienu, vďaka ktorej bude váš úsmev nielen zdravší, ale aj krajší.

  • Dbajte na prísun omega-3 tukov

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny majú významné protizápalové účinky, a tak môžu pomôcť aj pri rôznych kožných problémoch, ako napríklad ekzémoch či akné. Navyše celkovo podporia zdravie pokožky i celého organizmu.

  • Meditujte

Stres je nepriateľom zdravia i krásy. Jedným zo spôsobov, ako sa ho naučiť zvládať, je každodenná meditácia. Vďaka nej dôjde k zníženiu stresových hormónov, ako napríklad kortizolu. Budete sa cítiť pokojnejšie a vyrovnanejšie, čo sa, samozrejme, odzrkadlí aj na vašom vzhľade. Meditáciu môžete praktizovať kedykoľvek počas dňa aj vo chvíľach, keď sa „odpojíte“ od svojho vnútorného ja. Urobiť si prestávku na pár minút sa určite oplatí.

Mirka
Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/model-girl-beautiful-young-woman-2387582/