5 rád, ako zostať po rozchode priateľmi

5 rád, ako zostať po rozchode priateľmi

Neraz sa stáva, že medzi partnermi vyprchá láska a so vzťahom je koniec. Avšak, môže nám zostať vynikajúci priateľ. Určite sa nájdu dôvody, prečo aj po rozchode udržiavať dobré vzťahy .

 

  • Dajte tomu čas

Priatelia sa z vás nestanú, len tak, za noc po rozchode. Všetko potrebuje svoj čas, a preto nechajte emócie vychladnúť. Po pár mesiacoch možno zabudnete na staré krivdy, získate iné priority, prípadne nadviažete nový vzťah. Až vtedy začne medzi vami fungovať skutočné kamarátstvo.    
 

  • Dotyky a sex je tabu

Hovorí sa, že stará láska nehrdzavie. Ak chcete byť priateľmi, zabudnite na príležitostný sex, dotyky, flirtovanie. Len by ste si všetko zbytočne skomplikovali. Náhodný a vášnivý sex medzi ex-partnermi je však častým javom, ale v prípade, že si budujete spoločné kamarátstvo, by vám mohol iba uškodiť. A vášmu novému životu takisto.
 

  • Zabudnite na to zlé

Ak si bez problémov rozumiete a všetko je na dobrej ceste, aby priateľstvo fungovalo, tak sa určite nevracajte k starým výčitkám. Nespomínajte na to zlé, čo ste spolu prežili. Kamarátstvo budujte na nových zážitkoch, venujte sa prítomnosti a tomu, v čom momentálne žijete. Váš vzťah je už nenávratne za vami, je zbytočné sa k tomu vracať.
 

  • Nových partnerov neohovárajte

V prípade, že ste si už našli nových partnerov, je veľmi dôležité, aby ste sa o nich vyjadrovali len v dobrom. Dáte tak najavo, že ste vyrovnaná s tým, že si váš ex našiel novú partnerku. Neohovárajte preto jej štýl obliekania, jej vyjadrovanie, spôsob života. To priatelia nerobia. Váš bývalý partner by mal byť tiež nad vecou, ak príde reč na vašu novú polovičku.
 

  • Čudné požiadavky bokom

Občas máme na priateľov aj nepríjemné či zvláštne prosby. Požičiavanie peňazí, zastupovanie partnera na svadbe kamarátky či iné netradičné požiadavky, o ktoré žiadame priateľov. Tieto by mali ísť určite bokom. V takýchto prípadoch by ste sa mohli obaja cítiť nepríjemne, váš bývalý partner môže zostať zaskočený a uvoľnená priateľská atmosféra je razom preč.


Nie každý má žalúdok na to, kamarátiť sa so svojím ex. Nie každý nový partner toto priateľstvo dokáže s ľadovým pokojom tolerovať. Určite seba ani nového partnera do toho nenúťte. Ak vy nechcete, ale váš bývalý by s vami najradšej vyrazil na dovolenku v novej štvorici, smelo odmietnite.

Autor: Janka Radimáková