3 živiny, ktoré chýbajú v jedálničku takmer každému Slovákovi

3 živiny, ktoré chýbajú v jedálničku takmer každému Slovákovi

Stále veľa Slovákov funguje najmä na tradičnej slovenskej kuchyni, v ktorej sa to hemží príliš mastnými, tučnými, slanými či sladkými pokrmami. Naopak, jeme málo zeleniny, ovocia, strukovín, rýb, orechov či semiačok. Z toho pramení deficit viacerých živín. Ktoré tri z nich chýbajú v slovenskej populácii najčastejšie?

Vitamín D

Podľa štatistík trpí deficitom slnečného vitamínu minimálne polovica Slovákov. Naše telo si ho vie vyprodukovať zo slnečných lúčov počas teplejších mesiacov. Avšak v zime je to problém, preto je potrebné do jedálneho lístka zaradiť tučné morské ryby, vajíčka z voľného chovu či fortifikované produkty. Podľa mnohých odborníkov však strava na pokrytie dennej potreby déčka nestačí a je potrebné ho suplementovať a to minimálne počas zimy.

Vitamín D je už dlhý čas vďačným predmetom vedeckých výskumov. Väčšina z nás vie, že je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika, ale aj pre silnú obranyschopnosť. Existujú výskumy, podľa ktorých má déčko dokonca schopnosť chrániť pred vírusom chrípky.

U detí sa deficit tohto vitamínu môže prejaviť vysokým krvným tlakom a vznikom alergií. U tehotných žien sa jeho nedostatok spája s preeklampsiou, predčasným pôrodom, tehotenskou cukrovkou, ale aj bakteriálnou vaginózou.

Omega-3 tuky

Na to, aby sme pokryli potrebu protizápalových omega-3 tukov, museli by sme si týždenne dopriať 2 – 3 porcie kvalitných tučných rýb. To dodrží len málokto z nás. Problémom je cena a neraz i kvalita rýb, ako sú makrely, losos, sleď či sardinky. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú aj v rastlinných zdrojoch, ako sú ľanové alebo chia semiačka.

Omega-3 tuky disponujú schopnosťou bojovať proti zápalom, depresii i úzkosti. Môžu zlepšovať zdravie očí a srdca. U detí môžu znižovať príznaky ADHD. Spájajú sa aj s elimináciou symptómov metabolického syndrómu (vysoký krvný tlak, inzulínová rezistencia, vysoké triglyceridy, nízky HDL cholesterol, abdominálna obezita). Sú tiež bojovníkmi proti autoimunitným ochoreniam, chránia mozog a sú prevenciou rakoviny.

Horčík

Horčík je tretím najhojnejšie sa vyskytujúcim minerálom v ľudskom organizme. Podieľa sa na stovkách biochemických reakcií, bojuje proti depresii, zmierňuje kŕče, ľuďom s cukrovkou pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu krvného cukru, znižuje krvný tlak, má protizápalové účinky, eliminuje výskyt a závažnosť migrén, zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu a tak ďalej.

Horčík je slušne zastúpený v tekvicových semiačkach, varenom špenáte a mangolde, kvalitnej čokoláde s obsahom kakaa aspoň 70 percent, čiernej fazuli, mandliach, kešu, makrelách, avokáde či lososovi.

Mirka