3 tipy, čo si URČITE zbaliť na dovolenku k moru s deťmi

3 tipy, čo si URČITE zbaliť na dovolenku k moru s deťmi

Dovolenka pri mori je snom nejedného z nás. Ak sa chystáte prežiť niekoľko dní na pláži spolu s deťmi, máme pre vás užitočné tipy. Na čo by ste nemali zabudnúť?

    1. Opaľovací krém s dostatočným UV faktorom pre deti a krém po opaľovaní

V rodinnom dovolenkovom kufri nesmie chýbať opaľovací krém s dostatočným UV faktorom. Pri jeho výbere dbajte na nasledovné pravidlá:

  • Vyberte textúru, ktorá dieťaťu najviac vyhovuje, napríklad opaľovací krém vo forme peny.
  • Jednoznačnou voľbou by mal byť širokospektrálny opaľovací krém pre deti, ktorý chráni pred UVA i UVB lúčmi.
  • Pre deti je potrebný ochranný faktor minimálne SPF 30.
  • Ideálny je vodeodolný krém, pretože pri deťoch je nepredstaviteľné natierať ich vždy, keď vyjdú z vody.
  • Nezabudnite, že ratolesti treba natrieť ešte pred príchodom na pláž a potom opaľovací prostriedok aplikovať v pravidelných intervaloch podľa návodu, zvyčajne každé dve hodiny.

V batožinovej taške by mal byť aj krém po opaľovaní, ktorý doprajte dieťaťu niekoľkokrát po príchode z pláže. Ak preferujete prírodnú či bio kozmetiku, na trhu nájdete aj bio opaľovacie krémy zo zložiek, ktoré detskú pokožku nezaťažujú.


Zdroj: freepik.com

    2. Detskú lekárničku na cesty

Ak dieťa užíva nejaké lieky alebo má alergiu, nezabudnite ako prvé zbaliť všetky potrebné lieky. Aj v prípade zdravých detí by ste v detskej lekárničke na cesty mali mať prostriedky proti žalúdočnej nevoľnosti, hnačke i lieky na zníženie teploty či od bolesti. Vhodnou voľbou je aj rehydratačný roztok, ktorý je na nezaplatenie pri črevných virózach alebo dehydratácii pri dlhom pobyte na slnku.

Samozrejmosťou je dezinfekcia a náplasti na ošetrenie drobných poranení, teplomer a masť na štípance od komárov.

Ak preferujete prírodnú lekárničku, potom nezabudnite na:

  • Esenciálne oleje sú vďačnou súčasťou lekárničky. Väčšina z nich je určená na vonkajšie užívanie. Avšak nájdete aj také, ktoré sa dajú v prípade potreby užívať vnútorne. Siahnuť môžete, napríklad po zmesiach esenciálnych olejov určených proti virózam, na kašeľ či nádchu. Vždy je však dobré mať odskúšané oleje dopredu, aby ste sa vyhli prípadným vedľajším účinkom.
  • Masť s včelím propolisom sa vám zíde pri drobných úrazoch, popáleninách, ale aj pri širokej palete kožných problémov.
  •  Propolisová tinktúra pomôže pri prechladnutí i bolestiach zubov. Môžete ju využiť aj na dezinfekciu.

    3. Kvalitnú nerezovú fľašu s vodou

Fľašu s vodou by ste na dovolenke s deťmi mali mať neustále pri sebe. Ideálnym zdrojom tekutín je čistá voda. Ak môžete vyhnite sa sladkým limonádam, ktoré obsahujú prázdne kalórie a sú jednou z najhlavnejších príčin detskej nadváhy a obezity.

Existuje množstvo rôznych detských fliaš i termosiek. Snažte sa dieťaťu vybrať nerezovú fľašu, ktorá dokáže udržať nápoje niekoľko hodín príjemne chladné a má hrdlo prispôsobené deťom. Samozrejme, fľaša by mala mať primeraný objem a byť pre dieťa vizuálne atraktívna, aby ho motivovala k pitnému režimu.
Mirka