Spokojné dieťatko = šťastný rodič: Návod na výchovu s láskou a porozumením

Spokojné dieťatko = šťastný rodič: Návod na výchovu s láskou a porozumením

Určite sa už mnohí rodičia zamýšľali nad otázkou: "Čo to dieťa chce?!" Keď plače, hádže sa na zem   a vy neviete, čo by mu pomohlo alebo čo je príčinou jeho správania a cítite sa bezradní. Každý rodič túži, aby jeho dieťa bolo šťastné a spokojné, no táto úloha nie je vôbec jednoduchá. Je dôležité si uvedomiť, že každé dieťa je jedinečné a vyžaduje odlišný prístup. Napriek tomu tu máme niekoľko rád, ktoré by vám mohli pomôcť.

  •      Kľúč k šťastiu vášho dieťaťa

Začnime s vami, milí rodičia! Spokojnosť vášho dieťaťa je tesne prepojená s vašou vlastnou spokojnosťou. Už od samého začiatku vníma vaše dieťa všetky podnety okolo seba. Ešte v maternici počúva zvuky a váš hlas, vníma váš emocionálny stav a sleduje váš prejav správania. No ako môžete zostať neustále na pozitívnej vlne, bez negatívnych emócií a plní energie, keď sa staráte o dieťa nepretržite 24 hodín denne? Nájdite si čas na oddych. Psychológovia odporúčajú, aby si každý rodič našiel aspoň dve hodiny pre seba. Už aj polhodina môže stačiť na relaxáciu a obnovenie energie. Keď dieťa zaznamená vašu pohodu, bude sa cítiť tiež pokojnejšie a bezpečnejšie.

  •      Posilňovanie sebavedomia detí

Dôkladné počúvanie je jedným z kľúčových faktorov pri budovaní zdravého sebavedomia u detí. Dieťa potrebuje mať pocit, že jeho názor je vypočutý. Ukážte mu, že ste stále pri ňom, že ho rozumiete a že vám záleží na jeho názoroch. Odpovedajte na jeho otázky, aby sa nebálo pýtať na veci, ktoré ho zaujímajú. Pri odpovediach sa vyhnite sarkazmu, posmechu alebo arogancii. Snažte sa na otázky reagovať s úprimným záujmom a pozitívnym prístupom. Nezabudnite oceniť, že dieťa prejavilo svoj názor a vyjadrilo ho nahlas. Staňte sa najlepšími priateľmi, ktorí sa dokážu rozprávať hodiny dlho. Dieťa vás vníma ako oporu, ku ktorej príde so všetkými svojimi problémami.

Zdroj: freepik.com

  •      Podpora nadania a sebavedomia u detí

Každý človek má na niečo nadanie. Ak sa budete venovať rozvoju a podpore talentu svojho dieťaťa, budete mu pomáhať budovať sebadôveru a sebavedomie. Obdiv a uznanie má veľký vplyv na motiváciu a chuť pracovať ďalej a na zlepšovanie sa. Toto platí najmä pre deti. Sústredenosť a pozornosť sú kľúčové pre ich rozvoj. Stolové hry, skladačky a kreslenie sú skvelým spôsobom, ako posilniť tieto vlastnosti. Je dôležité, aj keď len na krátky čas, venovať svoju plnú pozornosť dieťaťu. Počas prechádzok ho môžete nasmerovať k vnímaniu farieb áut, rastlín alebo nápisov. Hlavným cieľom je naučiť dieťa sústrediť sa na aktuálnu činnosť. Kreativita, tímová práca a komunikácia sú ďalšie dôležité zručnosti, ktoré by malo dieťa rozvíjať už v ranom veku, pretože ich bude potrebovať celý život. Tieto zručnosti sú známe ako "soft skills" a zahŕňajú riešenie konfliktov, schopnosť predvídať, samostatnosť, asertivitu a odolnosť voči stresu..

  •      Kľúčové prvky výchovy detí pre lepšiu budúcnosť

Rodičia majú veľký vplyv na svoje deti. Je dôležité, aby ste preukazovali empatiu voči svojmu dieťaťu aj voči ostatným. Deti sa učia empatii tým, že sledujú vaše správanie a vidia, ako vyjadrujete pochopenie a starostlivosť. Pomáhajte im pochopiť význam tolerancie a súcitu už od najútlejšieho veku. Učte ich, že každý človek je jedinečný a rozmanitosť je niečo, čo treba oceňovať. Súcit im umožňuje starať sa nielen o seba, ale aj o iných. Prejavujte záujem o ich pocity a pýtajte sa ich, čo ich potešilo a čo ich naopak, počas dňa sklamalo.

  •      Dôležitosť konzistentnosti v rodičovstve

Je nevyhnutné, aby rodičia dodržiavali konzistentnosť vo svojich zákazoch a pravidlách pre svoje deti. Tento aspekt je veľmi dôležitý, pretože keď raz zakážete určitú aktivitu alebo vec, je potrebné, aby ste v tomto zákaze zostali stáli. Stanovenie jasných hraníc a nezhýbanie z nich je prospešné pre dieťa, pretože si tak udržuje poriadok a vie, že ak je niečo zakázané, tak je to naozaj zakázané. Je dôležité, aby názory a postoje oboch rodičov boli rovnaké a zhodovali sa. Rodičia by mali pravidelne komunikovať a spolupracovať, aby sa predišlo situáciám, keď jeden rodič niečo zakáže a druhý to povolí. Táto nedôslednosť môže mať negatívny vplyv na autoritu jedného z rodičov a môže spôsobiť zmätok a nejasnosti pre dieťa.

  •      Čisté dieťa je šťastné dieťa

Aj vy sami dobre poznáte aké nepríjemné je mať špinavé ruky a nedostatok možností, kam si ich utrieť. Podobným spôsobom to môže ovplyvniť aj deti. Sú zvedavé, chytajú sa a objavujú nové veci, no keď sa pri tom zašpinia, dokážu to vyjadriť svojím nespokojným správaním. Jednou z bežných situácií je aj plná plienka, ktorá môže spôsobovať podráždenie a zapareniny. U bábätiek sa najčastejšie vyskytujú v oblasti plienky, pretože jemná pokožka malého dieťaťa reaguje na prirodzené, no dráždivé chemické látky v moči a stolici. Riešením je pravidelná výmena plienok a používanie mastičiek, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu a podporujú regeneráciu pokožky bábätka. Kozmetický výrobok Bepanthen Baby je jemná mastička, ktorej zloženie pomáha chrániť  pokožku detského zadočka, rešpektuje jej potreby a pritom necháva pokožku dýchať. Jedna z kľúčových zložiek Bepanthen Baby je vysoký obsah provitamínu B5 (5%), ktorý pomáha regenerovať, hydratovať a obnovovať prirodzenú kožnú bariéru podráždenej pokožky. Zároveň udržuje pokožku hebkú a hladkú. Vďaka ďalším zložkám vytvára Bepanthen Baby ochrannú a pritom transparentnú vrstvu, ktorá nebráni pokožke dýchať.  Pomáha tak chrániť citlivú pokožku pred trením a podráždením. Zloženie Bepanthen Baby bolo vyvinuté tak, aby nebolo potrebné pridávať konzervačné látky a nie je ani parfumovaný. Bepanthen Baby je vhodný na dlhodobé používanie a okrem toho, že ho oceníte pri starostlivosti o vaše bábätko, ho môže používať celá vaša rodina. Viac informácií o kozmetickom výrobku Bepanthen Baby nájdete na stránke www.bepanthen.sk .

  •     Láska ako základný kameň

Jeden z hlavných aspektov spočíva v prejavovaní lásky - neustále a všade. Opakovane hovorte svojmu dieťaťu, ako veľmi ho milujete. Ak vás príde objať, zastavte všetko, čo ste robili, a objímajte ho. Majte na pamäti, že objatie môže trvať len pár sekúnd, no dieťa si ho zapamätá navždy. Vedecky je dokázané, že dotyky majú pozitívny vplyv na vývoj mozgu už v rannom veku dieťaťa. Bozk, objatie a jednoduchá veta "milujem ťa" majú schopnosť zmeniť všetko. Dokážu upokojiť nervózne dieťa, naučiť ho vyjadrovať lásku a vytvoriť silné puto medzi vami a vaším dieťaťom.