7 jesenných nátierok, ktoré si zamiluje celá rodina

7 jesenných nátierok, ktoré si zamiluje celá rodina

Ak neviete, ako svoje deti naučiť jesť cviklu, kapustu, tekvicu, kel, baklažán, cuketu či brokolicu, skúste ich prepašovať do nátierok. Inšpirujte sa našimi zdravými, jednoduchými a chutnými receptami na jesenné nátierky.

Cviklová nátierka

Čo budete potrebovať?
    • varenú alebo pečenú červenú repu
    • nadrobno nakrájané vlašské orechy
    • cesnak
    • grécky jogurt
    • himalájska soľ

Ako postupovať?
Cviklu nastrúhajte, alebo zmixujte, pridajte vlašské orechy, zlisovaný cesnak a hustý grécky jogurt. Podľa chuti osoľte, poprípade dochuťte obľúbenými bylinkami.

Nátierka z kapusty

Čo budete potrebovať?
    • ½ hlávky kapusty
    • 2 hrste vlašských orechov
    • 4 strúčiky cesnaku
    • šťava z jedného citróna
    • 200 g syra typu Philadelphia
    • 4 PL hustého gréckeho jogurtu
    • soľ a bylinky podľa chuti

Ako postupovať?
Všetky suroviny dajte do mixéra a zmixujte dohladka.

Nátierka z tekvice hokaido

Čo budete potrebovať?
    • hokaido tekvicu
    • cottage cheese, poprípade tvaroh
    • olivový olej
    • soľ
    • provensálske bylinky
    • citrónovú šťavu
    • tekvicové semiačka

Ako postupovať?
Vnútro tekvice odstránime, nakrájame na kocky, poukladáme na papier na pečenie, ochutíme provensálskymi bylinkami, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť. Upečenú a vychladnutú ju roztlačíme, alebo zmixujeme, pridáme cottage cheese, citrónovú šťavu a tekvicové semiačka orestované na panvici. Nakoniec ešte podľa potreby dosolíme.

Kelová nátierka

Čo budete potrebovať?
    • uvarený kel
    • cibuľu
    • vajíčka
    • soľ
    • olivový olej

Ako postupovať?
Na niekoľkých kvapkách olivového oleja opražíme cibuľku, pridáme do nej nakrájaný a uvarený kel a pridáme vajíčka. Zmixujeme, dochutíme soľou.

Nátierka z baklažánu

Čo budete potrebovať?
    • baklažán
    • cesnak
    • cibuľu
    • olivový olej
    • soľ
    • paradajky
    • červenú alebo žltú papriku
    • citrónovú šťavu

Ako postupovať?
Baklažán nakrájaný na kocky upečieme v rúre a rozmixujeme. Pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku, paradajky a papriku. Nakoniec dochutíme olivovým olejom, soľou a citrónovou šťavou.

Cuketová nátierka

Čo budete potrebovať?
    • cuketu
    • farebnú papriku
    • cibuľu
    • cesnak
    • soľ
    • syr typu žervé (šľahaný krémový syr)

Ako postupovať?
Nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme dozlatista. Pridáme papriku a počkáme, kým zmäkne. Potom pridáme nastrúhanú cuketu a dusíme. Nakoniec pridáme cesnak a syr. Ak niekomu prekáža konzistencia, môže nátierku ešte zmixovať tyčovým mixérom.

Brokolicová nátierka

Čo budete potrebovať?
    • brokolicu
    • vajíčka  z voľného chovu
    • tvrdý syr podľa vlastného výberu
    • syr typu žervé
    • grécky jogurt
    • dižónsku horčicu
    • jarnú cibuľku

Ako postupovať?
Do misky dáme uvarené ružičky brokolice, vajíčka a tvrdý syr a zmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme syr typu žervé, grécky jogurt, horčicu a nakoniec nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Všetko premiešame.

Mirka