
Makový koláč bez múky
Chutné koláče bez múky aj to sa dnes dá. Netreba sa zľaknúť pridlhého zoznamu surovín a pustiť sa do toho.
Toto potrebujeme:
Cesto:
- 250g mletého maku
- 250g práškového cukru
- 6 vajec
- ½ ČL mletej škorice
- ½ ČL citrónovej kôry
- ½ ČL mletých klinčekov
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 2PL oleja
- 4 bielky
Poleva:
- 100 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 2PL kakaový prášok
- 2PL vody
Takto ho pripravíte:
Cesto:
Rúru predhrejeme na 170°C. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou alebo strúhankou. Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame, pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny. 4 bielky vyšľaháme samostatne a potom ich vmiešame do makovej hmoty. Všetko vylejeme do formy a pečieme 50 minút.
Poleva:
Do menšieho hrnca dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Musíme dobre vymiešať, aby sa cukor rozpustil. Keď bude koláč vychladnutý potrieme ho poriadne polevou, aby dobre nasiakol. Keď ste si už odpustili múku, môžete podávať so šľahačkou.