Zoznámte sa s bernským salašníckym psom

Zoznámte sa s bernským salašníckym psom

V horúce letné dni je ukrytý v tmavej a studenej garáži alebo sa vyvaľuje v jame, ktorú si sám vyhrabal. Je schovaný pod altánkom v tieni stromov. Spod lavičky altánku mu vidno len mocné laby. Na oslovenie reaguje až na niekoľký raz. Lenivo opustí svoj úkryt a začne vrtieť chvostom. Radostne sa vrhne na hociktorého člena rodiny a obdaruje ho bohatou nádielkou slín. V zime sa mení na temperamentného nezbedníka, ktorý sa nevie „vpratať do kože“. Sneh a chladné počasie mu dokonale vyhovujú.
 
Aký je temperament bernského salašníckeho psa?
Bernský salašnícky pes je stvorený do rodiny, ktorá má deti. Je milým, jemným a hravým spoločníkom najmenších členov rodiny. Miluje deti a deti ho vďaka jeho povahe zbožňujú.
Nevyhnutnou podmienkou pre chov bernského salašníckeho psa je voľný výbeh. Všeobecne sú „berňáci“ veselí a inteligentní. Nechýba im primerané sebavedomie. Sú pozorní a dobromyseľní, občas v dobrom slova zmysle prefíkaní. Nikdy som nepočula o tom, že by bol bernský salašnícky pes niekomu vedome ublížil.
Bernský salašnícky pes je stvorený pre rodinný dom so záhradou. Vo svojej podstate nie je určený za dominantného strážcu. V každom prípade vás na nevítaných návštevníkom upozorní mocným štekaním. Vzťah voči cudzím možno charakterizovať ako rezervovaný.
Bernský salašnícky pes potrebuje spoločnosť a aktívne ju vyhľadáva. Sedíte na lavičke a vychutnávate si kávu? Bernský salašnícky pes si ku vám ľahne a bude spokojne oddychovať pri vašich nohách. Občas sa pohrá s vašimi topánkami a pooblizuje nohy.
Oddaný psí pohľad bernského salašníckeho psa vám nedovolí prejsť okolo tohto psíka bez povšimnutia. Ak to urobíte, ozvú sa oprávnené výčitky svedomia.
K ostatným zvieratám sa správajú bernský salašnícky psy tolerantne, niekedy naháňajú menšie zvieratá (napríklad vtáky). Náš rodinný miláčik dokáže „nahodiť šprintérske tempo“ v prípadoch, keď zacíti mačku aj keď teplomer ukazuje tropické teploty.
V letných mesiacoch majú bernské salašnícke psy prirodzenú tendenciu hrabať jamy, aby ich studená hlina ochladila. Neberú ohľad na rastliny a radi sa hrajú s kvetináčmi. Psy sú učenlivé, základné príkazy zvládnu za rekordne krátky čas.
 
Niekoľko zaujímavých informácií
Bernský salašnícky pes pochádza zo Švajčiarska. Pôvodne bol vyšľachtený ako pracovný pes, ktorý mal ťahať vozíky na trh. Využíval sa ako sprievod dobytka a spoločník poľnohospodárov. Bernské salašnícke psy majú huňatý kožuch, ktorý si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Väčšina psov miluje vodu a kúpanie. Na čistenie srsti jedenkrát do týždňa postačí suchý šampón alebo dôkladné prekefovanie.
 
MIMI