Zohrejte sa v saune, dodržujte správy saunový rituál

Zohrejte sa v saune, dodržujte správy saunový rituál

Jesenné počasie nás láka čoraz viac do tepla. Sauna je na to ideálny spoločník, pretože tu nachádzame nielen teplo, ale aj oddych a relaxáciu. Ísť do sauny nie je len o tom „prísť si tam posedieť“. Aby sme dosiahli odbúranie stresu, navodili si uvoľnenie a zlepšili telesné krivky je dôležité dodržiavať správne pravidlá.

  • Základné informácie

Pred tým, ako človek vstúpi do sauny, mal by mať akési základné informácie. Aby bolo saunovanie efektívne, spravte si na naň čas aspoň dve hodiny. Nikdy sa nesaunujte prejedení, ak nevydržíte, zvoľte skôr ľahšie jedlo. Pite veľa tekutín, pred vstupom do sauny sa osprchujte z hygienických dôvodov. Nezabudnite sa vždy pred vstupom do sauny dobre osušiť, suchá pokožka sa lepšie potí. Vstupujte do sauny zásadne bez plaviek, len v plachte či uteráku. Na plavkách zostávajú zvyšky prášku a ten sa počas saunovania môže dostať do vašich otvorených pórov.
 

  • Ako sa saunovať

Aby malo saunovanie nejaký účinok, mali by ste v nej pobudnúť od 8 do 15 minút. Dajte na svoje pocity a na to, ako sa cítite. Ak sa nebudete cítiť komfortne, vyjdite zo sauny von. V prípade, že v saune zvyknete ležať, posledné dve minúty na konci saunovania sa posaďte, aby si krvný obeh zvykol na novú polohu. V saune by ste mali dýchať výlučne nosom, mierne, nie zhlboka, aby vám horúci vzduch nespôsobil nepríjemné pocity.
 

  • Rituály v saune

Možno ste sa s tým už aj vy stretli, ale neviete si vysvetliť, prečo to dotyční v saune robia? Máme pre vás vysvetlenie. Polievaním kameňov sa zvyšuje vlhkosť vzduchu, vírením vzduchu uterákom zase dokáže presúvať chladnejší a teplejší vzduch na saunujúcich sa ľudí tak, ako im je príjemné. Niektorí sa natierajú aj medom. Na telo pôsobí svojím čistiacim, zmäkčovacím a peelingový účinkom. Med čistí a stimuluje pokožku, ktorá sa potom stáva vláčnejšia a pružnejšia. Nemusíte sa báť, že by ste mali lepkavú pokožku, med sa totiž do nej vpije.
 

  • Ochladzovanie po saunovaní

Ochladzovanie tela môžete vykonávať rôzne. Spravidla začíname ochladzovať od nôh postupne smerom hore. Je vhodné namočiť si aj hlavu alebo aspoň zátylok. Skúsiť môžete studenú sprchu, ochladzovací bazén, populárnu „sprchu vedrom“ a niektoré wellness ponúkajú aj ochladenie ľadovou drťou.
 

  • Nasleduje relaxácia

Po saune si doprajte odpočinok, zabaľte sa do suchej plachty a deky, môžete si aj pospať. Odpočinok by mal trvať 10-15 minút, potom je nutné saunovanie opakovať aspoň 3- krát. Po skončení celej procedúry doplňte hneď tekutiny, pokojne aj ovocné či zeleninové šťavy. Ak budete pravidelne saunu navštevovať, vedzte, že váš spánok bude kvalitnejší, uvoľníte svaly a prečistíte pokožku.

 

Autor: Andrea Zummerová