Zero waste je in alebo ako zredukovať objem vášho smetného koša na minimum

Zero waste je in alebo ako zredukovať objem vášho smetného koša na minimum

Tematika zero waste alebo po slovensky život bez odpadu u nás rezonuje čoraz viac. Videá, v ktorých vyťahujú ochranári morským korytnačkám v oceáne z nosa plastové slamky však nechajú chladným málokoho, najmä keď si uvedomíme, koľko odpadu vyprodukujeme sami denne a že k podobným situáciám vlastne prispieva každý z nás. A hoci zero waste odborníci sú schopní produkovať minimálny odpad, pokiaľ chcete zaviesť do svojho života zero waste praktiky aj vy neznamená to, že máte prestať kupovať balené potraviny a začať žiť asketicky.

Spočiatku úplne postačí, ak zavediete do svojej dennej rutiny malé praktiky, vďaka ktorým začnete minimalizovať objem odpadu vo svojej domácnosti. A možno neskôr zistíte, že začínate v mnohých situáciách zmýšľať úplne inak a zautomatizujete si ďalšie zvyky, ktoré objem  vášho odpadového koša znížia ešte oveľa viac.

Ako začať?

Zero waste pri  nákupoch
Viaceré lifestylové blogerky odporúčajú začať obmedzením igelitových vreciek a igelitiek. Mnohé krajiny ako Keňa sú v tomto smere také uvedomelé, že zákaz igelitiek majú dokonca uzákonený a aj každý turista má zákaz dovozu igelitových tašiek do krajiny. My zatiaľ tak ďaleko nie sme, ale už aj u nás aspoň nie sú tašky k nákupu zadarmo ako kedysi, ale za príplatok. Igelitky sú však prežitok. Mať plátenú bavlnenú tašku na nákup je oveľa viac in, tieto tašky sú malé, skladné a šik, v kabelke vám zaberú minimálne miesto. V súčasnosti už dostať aj sieťovky, ktoré tu boli kedysi, a v ktorých si odnesiete ovocie bez zbytočného igelitového vrecka. Prípadne, ak nemáte po ruke sieťovku na ovocie, vezmite si ovocie bez použitia igelitového vrecka. Veď na taký trs banánov či zväzok reďkvičiek vrecko tak či tak netreba, skôr ide o silu zvyku, všetko pre istotu zabaliť.

Zero waste pri konzumácii jedla a pitia
Ďalším, a uznajte, zbytočným plastom sú plastové fľaše z nápojov. Najmä počas leta, pokiaľ nemáte so sebou vlastnú fľašu, bežne kupujete malé fľašky, ktoré často už o pár minút končia v smetnom koši. Jednoduchým riešením je vlastná fľaša na vodu. Vyberte si zo širokej ponuky na trhu, či už sklenenú, antikorovú alebo s veselo farebnou potlačou, buďte in a zároveň eko! Tieto fľašky môžete mať so sebou vždy po ruke a vodu dopĺňať priebežne. Do domácností je zase ideálny Sodastream, vďaka ktorému môžete dať zbohom ťažkým fľašiam z minerálok a odľahčiť tak nielen hmotnosť vašich nákupov, ale zároveň aj životné prostredie.
Objednávate si jedlo z donášky? Pokiaľ sa nemôžete ísť najesť do reštaurácie či jedálne , skúste si ísť po jedlo s vlastným obedárom alebo si uvarte obed doma. Jednorazové obaly na obed už nie je možné zrecyklovať a pokiaľ si jedlo objednávate denne, predstavte si množstvo odpadu, ktoré vyprodukujete ročne. Takisto papierové kelímky na kávu nie sú práve najšťastnejším riešením. Alternatívou je vypiť si kávu priamo v kaviarni alebo si nosiť vlastný termohrnček, do ktorého vám baristi kávu radi urobia.

Zero waste v kúpeľni
Možno si to ani neuvedomujete, koľko odpadu vytvárame v kúpeľni. A aj takou maličkosťou, akou je odličovací tampón, vytvárame odpad, ktorému sa vieme vyhnúť. Poobzerajte sa okolo seba a uvedomte si, ako by sme mohli dopomôcť našej kúpeľni, aby bola viac zero waste.
Tuhé mydlo skvele nahradí klasické tekuté, ktoré je balené v plaste. S mydlom si vieme veci aj preprať, prípadne ho použiť ako sprchovací gél. Na vlasy už dostať skvelé tuhé šampóny, ktoré sú praktické nielen v domácnosti, ale hlavne pri cestovaní lietadlom, keďže nemusíte riešiť objem tekutiny vhodný do príručnej batožiny. Pokiaľ žijete vo väčšom meste, skúste ísť do bezobalovej predajne. Nechajte si načapovať kozmetiku do vlastných nádob. Okrem toho takto dostať aj pracie prášky či potraviny.

Ženy, ktoré začali vyznávať zero waste, prešli na látkové vložky a menštruačné kalíšky počas menštruácie a nevedia si ich vynachváliť. Aj spomínané odličovacie tampóny už dostať ako bavlnené, ktoré stačí po použití hodiť do práčky spolu s ostatnou bielizňou a môžete ich takto používať až do rozpadnutia.

Jednorazové žiletky? Zero waste pokročilí už prešli na klasickú vintage žiletku.

A počuli ste už o mydlových škrupinkách na pranie bielizne, ktoré možno používať opakovane a napokon ich môžete s čistým svedomím hodiť na kompost?

Zero waste v šatníku
Ako sme spomínali, zero waste neznamená, že si prestanete kupovať oblečenie a namiesto kabelku budete nosiť plátenú tašku. Ide skôr o uvedomenie si, že mnohé veci, ktoré by ste pri revízii šatníka bez milosti vyhodili, vedia upotrebiť iní. Či už charita, sociálne znevýhodnení, ale niekedy dokonca aj ľudia z nášho blízkeho okolia. V rámci zero waste a slow fashion osvety sa bežne robia swap párty, kde prinesiete veci, ktoré majú častokrát ešte visačku, ale vám stoja v skrini a urobíte výmenný obchod. Tričko za sukňu? Prečo nie. 

Takisto skúste pri ďalších nákupoch prevetrať second handy a dať druhú šancu veciam, ktoré si už svoje prežili, ale stále vedia potešiť.  A možno mať ešte pri nákupoch na pamäti, že nie každé tričko za 5 €, hoci máme podobných v šatníku už desať, je potrebné si kúpiť.

Tak čo, inšpirovali sme vás? Skúste si na začiatok zobrať jeden návyk, ktorý sme spomínali, a zaviesť ho do praxe.

Začnite jednoducho. Možno postačí, ak odmietnete propagačný leták na ulici, ktorý zahodíte do smetného koša buď o pár minút, alebo si ho hodíte do kabelky, odkiaľ poputuje do koša tak či tak.

Skúste malé veci a uvidíte, že bez toho zbytočného odpadu navôkol sa vám žije ľahšie. Navyše s dobrým pocitom, že robíte niečo, za čo vám naša planéta poďakuje.