Zemianske Kostoľany chcú tento rok investovať do opráv

Zemianske Kostoľany chcú tento rok investovať do opráv

Zemianske Kostoľany plánujú tento rok investovať peniaze najmä do starostlivosti o obecný majetok. Obec chce zrekonštruovať niekoľko budov, vymeniť strechy a opraviť chodníky.

Po úspešnej rekonštrukcii a rozšírení materskej školy chcú Zemianske Kostoľany pokračovať v opravách obecného majetku. Obec pripravuje rekonštrukciu barokovej kúrie, ktorá už viac ako štyri roky nie je využívaná. „Kúria slúžila na prenájom a na podnikateľské účely. Priestory však nie sú vyhovujúce hygienickým podmienkam a taktiež ani infraštruktúra nie je vyhovujúca. Rozhodli sme sa preto tieto priestory zrekonštruovať, zaviesť tu inžinierske siete, opraviť vnútorné omietky a sociálne zariadenia. Myslíme si, že týmto ulahodíme trošku aj podnikateľom,“ uviedla Jana Školíková, starostka obce Zemianske Kostoľany.

Obec sa taktiež zaoberá projektom rekonštrukcie najstaršej budovy v obci nazývanej Sýpka. „Budova bola postavená okolo roku 1300. V predchádzajúcom režime bola využívaná na záujmové činnosti, poľovnícky zväz tam mal sklad. Budove vymeníme strechu, ktorá je z dreveného šindľa a  chceme ju zelektrifikovať. Takisto je potrebné pre ňu nájsť i vhodné využitie, pretože doposiaľ je nevyužívaná,“ dodala Jana Školíková.

Na nutnosť údržby a opráv chodníkov upozorňovali obec najmä občania. Mnohé z nich svojou povrchovou úpravou nie sú vhodné. Zrekonštruuje sa viac ako 400 metrov chodníkov na ul. Ľudovíta Štúra. Okrem toho v obci pribudnú i nové parkovacie miesta v blízkosti obchodných prevádzok a na sídliskách.

Autor: TAMO
Foto: TAMO