Zachráňme si Vianoce!

 

 

 

Kalendár ukazuje, že vianočné sviatky sa práve začali. Vykúkam z okna a vidím... blato. Ako to je možné?! Ešte pred týždňom som sa bola sánkovať! Zapínam Facebook a prezerám, čo nové sa udialo. Je 25. december, čiže Prvý sviatok vianočný. Zrazu ma zaujme status: „ Tak a Vianoce skončili!"  Neverím tomu, čo vidím. Vianoce skončili? Netrvajú až po sviatok Troch kráľov? A tak rozmýšľam ako to je možné.
Áno, uznávam! To blato síce trošku zmiatlo aj mňa, ale predsa v tropických krajinách sneh nie je nikdy a Vianoce slávia tiež. To naozaj si nedokážeme udržať sviatočnú náladu ani dva týždne? Veď každý sa na tieto sviatky tak tešil. Nákupné centrá už v polovici septembra vymenili výpredaje so školskými potrebami za vianočné ozdoby. Mnohí z nás na to síce nemajú najlepší názor, ale povedzme si úprimne, ak by ľudia tieto „čačky“ nenakupovali už vtedy, prečo by ich obchodníci predávali? A možno práve to je ten dôvod, pre ktorý sa tak skoro vytratilo čaro Vianoc. Ľudia sa tak všade ponáhľali, len aby stihli všetko pripraviť na Vianoce, že si akosi zabudli vychutnávať to podstatné. Ozdoby v domoch má každý prekrásne, dobroty navarené, ale niečo im stále chýba. Vianočný duch. Ide o to, že všetci si domov priniesli všetko spolu so stresom. Tak teraz, keď niekto sedí doma a vidí svoju jedličku kvôli ktorej stál hodinu v rade a neustále nadával na zimu a krik, a aj tak mu niekto hneď pred nosom vyfúkol tú, ktorú si vybral on. Ochutnáva jedlo a koláče, ktoré boli varené a pečené s únavou a zlosťou, že to všetko nestíha. Spolu s rodinou rozbaľuje darčeky, ktoré každý kúpil na poslednú chvíľu netušiac, po čom ten druhý túži. Tak a teraz sa už naozaj nečudujem, že sa vytratila vianočná nálada. Aký je však na toto všetko liek, keď sa to už všetko udialo?
Stačí naozaj málo. Prísť k svojim blízkym, objať ich, ak to nerobíte často, alebo dokonca vôbec, možno budú vaši blízki mierne prekvapení, ale o to viac ich to bude hriať. Hneď ako ich objímete choďte spolu niekam. Nie nemyslím nákupné centrum, alebo bar, choďte na vianočný punč, alebo len tak sa prejsť. Ak je naozaj škaredé počasie stačí, že si spoločne pustíte vianočné koledy a zahráte sa spoločenskú hru. Zachráňme si tieto Vianoce tým, že budeme spolu. A tie budúce Vianoce si nenechajme pokaziť ľuďmi, ktorí ani netušia, o čom tieto sviatky sú. O láske, radosti a pokoji.
 
 
Šťastné a veselé sviatky želá
Petra Ihnačáková.