Weiss na hrad...

4.11.2009 a 16.11.2009 sme sa v článkoch „Slovenskému futbalu svitá na lepšie časy" a „Dilema trénera Weissa..." pokúsili analyzovať stav nášho futbalu po úspešnej kvalifikácii na MS a načrtnúť cestu ako ďalej.

 

Uplynulo pol roka, Afrika je pred dverami. Keby nebolo článkov z histórie svetových šampionátov v denníku Šport, pomaly by sme už na JAR zabudli... Ale nie, zámerne preháňame. Veď ktorýže už fanúšik oddaný futbalu by mohol zabudnúť na neskutočné chvíle radosti po ukončení zápasu v Poľsku! My chlapi už v rokoch, ktorí sme spolu sledovali zápas v našej B-pivárničke sme - nehanbím sa napísať - od radosti skoro plakali. „Tak predsa sme sa toho dožili" - zaznelo po úžasnej eufórii z postupu. Že sme následne Hubertu Sereď zvýšili odbyt, o tom sa nedá pochybovať. Na tento večer, noc, či už ráno sa zabudnúť nedá! Odhliadnuc od toho, že keď sa nedarilo v práci či inde, stačilo pomyslieť si „SME TAM" a dobrá nálada bola späť.

 

A predsa sa nám zdá, že niekto zabudol! Dobre tušíte - zabudol div sa svete SFZ. Trénerovi sa podľa jeho slov z funkcionárov nikto ani nepoďakoval a uplynulého pol roka informačne a marketingovo - po tomto obrovskom futbalovom úspechu skapal pes. Jednoosobový SFZ sa dostal do štruktúr UEFA, a nastalo „SFZ vákuum". Nemôžeme sa však zbaviť dojmu, že trvá až dodnes. Napriek tlačovke, kde boli predstavitelia SFZ  bez chorého predsedu (?) s trénerom spolu. Fyzicky to tak vyzeralo, ale tí ostatní, okrem trénera boli iba prísediaci.

 

Slovenský futbal sa funkcionársky dostal do bodu zlomu. Má historickú šancu dostať do svojho čela namiesto červených kariéristov, futbalových odborníkov. Autority typu p. Vengloš, p. Weiss. Myslíme si, že práve súčasný tréner našej reprezentácie by bol vhodným kandidátom. V trénerstve si už svoje kvality dokazovať nemusí. Pracuje koncepčne, systematicky, vie ako veci posunúť dopredu, má zázemie. A hlavne - futbal je jeho život. A ten náš slovenský potrebuje do čela práve takéhoto človeka. Na jeseň budú voľby nového vedenia SFZ. Takže, nech prianie - Weiss na hrad... - je otcom myšlienky.

 

 

Juraj Drahoš