Vyberte si tie správne vianočné hviezdy

Vyberte si tie správne vianočné hviezdy

Svojimi sviežimi zelenými a intenzívne farbenými listami sú poinsettie v zime atraktívnou ozdobou každej miestnosti. Ak niekde začujete slovo poinsettie, vianočné hviezdy, alebo  aj vianočné ruže, vedzte, že ide o rôzne názvy jednej rastliny. Pri správnej starostlivosti si táto v zime kvitnúca kráska zachová svoj farebný vzhľad až do jari, ak si vyberiete správnu rastlinu. Odborníci zo spoločnosti Stars for Europe (SfE) prezradili, ako rozpoznať čerstvé a zdravé poinsettie a na čo si treba dať pri ich kúpe pozor.

Husté lístie a pučiace kvety

Sviežu a zdravú poinsettiu spoznáte podľa hustého, nepoškodeného lístia, ktoré nemá žiadne nežiaduce sfarbenie a zdeformovanie a taktiež podľa pučiacich kvetov. Ak už rastlina opadáva, vyberte si inú.  Ďalším dôležitým ukazovateľom jej čerstvosti sú kvety. Sú malé, nenápadné a nachádzajú sa uprostred farebných listeňov. Na čerstvej poinsettii budú žltozelené a v zárodku.

Svetlé, teplé a chránené miesto

Aby sa vianočným ružiam darilo, potrebujú svetlo. Nemajú radi chlad a prievan. V obchode si kupujte také rastliny, ktoré sú umiestnené na svetlom a teplom mieste chránenom pred prievanom. Vyhnite sa vianočným hviezdam  vystaveným vo vstupnom priestore v prievane, vonku vo vetre a teplotách pod 15 °C alebo v tmavom rohu obchodu. Mohli sa poškodiť, čo sa prejaví až o týždeň neskôr, keď opadajú listy.  

Správne množstvo vody

Vianočné ruže by ste nemali nechať úplne vyschnúť alebo premočiť. Príliš veľa vody môže spôsobiť trvalé poškodenie rastlín. Je ľahké skontrolovať, či poinsettia dostáva správne množstvo vody. Rastlinu aj s kvetináčom zdvihnite. Ak je veľmi ľahký alebo naopak, veľmi ťažký, dávajte si pri kúpe pozor. Rastlina by určite nemala stáť vo vode. Ak máte pochybnosti o jej kvalite, vyberte si  radšej inú vianočnú hviezdu.

Dobre chránené pri ceste domov

Aby ste zabezpečili, že vaše poinsettie prežijú cestu do svojho nového domova bez ujmy v chladnom zimnom počasí, musia byť na prepravu dobre zabalené. Špecializovaní maloobchodníci sú určite pripravení na všetky vrtochy počasia a určite majú pripravené napríklad papiere na zabalenie vašej novej rastliny.
Viac informácií o poinsettias a veľa nápadov na zdobenie s nimi nájdete na https://www.starsuniteeurope.eu/sk/

Hviezdy pre Európu

Stars for Europe (SfE) je marketingová iniciatíva európskych šľachtiteľov poinsettia Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants a Syngenta Flowers. Iniciatíva bola založená v roku 2000 s cieľom podporovať a zabezpečovať dlhodobý predaj poinsettia v Európe. Aktivity SfE v súčasnosti prebiehajú v 22 európskych krajinách. Od roku 2021 do roku 2024 eú podporuje marketingové aktivity v rámci kampane "Stars Unite Europe" v siedmich krajinách: Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Poľsko, Švédsko a Španielsko.

Zdroj: Stars for Europe