Veci, na ktoré si treba dať pozor pri výbere vhodného kuchynského robota

Veci, na ktoré si treba dať pozor pri výbere vhodného kuchynského robota

Sue Berkman raz povedala, že kuchynský robot tu bol odjakživa, lenže kedy sa sa zvykol volať pani alebo mama. Samozrejme, väčšinu vecí, ktoré dokáže kuchynský robot dokážete urobiť aj sami. Rozdiel je v tom, koľko času vám to zaberie. Doba sa zmenila a v dnešnom uponáhľanom svete niekedy nemáme toľko času na prípravu jedál. Dobrá správa je, že máme viac moderných technológií, aby nám s bežnými činnosťami v kuchyni pomáhali. Avšak ešte predtým, než po niektorom konkrétnom kuchynskom robote siahnete, je pár vecí, ktoré by ste mali vedieť.

Kapacita misky

Výber správnej veľkosti kuchynského robota závisí predovšetkým od veľkosti rodiny. Pri väčšej rodine budete, pochopiteľne, používať suroviny vo väčších množstvách, preto by ste mali siahnuť po objemnejších robotoch. Tie najväčšie dostupné modely však skôr slúžia na komerčné účely, preto by vám boli zbytočne veľké, pokiaľ neplánujete každý týždeň veľké rodinné oslavy s kopou jedla.

Čepele

Dobrý kuchynský robot by mal disponovať niekoľkými rôznymi čepeľami na rôzne druhy príprav pokrmov. Uspokojiť by ste sa ale nemali len s počtom čepiel. Pozor si dajte aj na materiál, z ktorého sú vyrobené, pretože vplýva na celkovú životnosť stroja. Najlepšie urobíte, ak siahnete po nehrdzavejúcej oceli, pretože okrem vyššej životnosti ponúka aj kvalitný výkon.

Funkcie

Niektoré kuchynské roboty už v balení ponúkajú rôzne príslušenstvo. Ak tomu tak nie je, mali by ste sa informovať, či sa dá príslušenstvo doobjednať navyše, prípadne dokúpiť neskôr aj samostatne. Pred kúpou si poriadne premyslite, na čo budete primárne tento spotrebič využívať a snažte sa vybrať si presne podľa toho, aby ste po čase jeho kúpu neoľutovali.

Zdroj: pikrepo.com

Záruka

Okrem štandardnej dĺžky záruky na domáce spotrebiče, ponúkajú niektorí predajcovia aj predĺženie záruky. Zvyčajne ide o 5 alebo 10 rokov, avšak jestvujú aj firmy, ktoré kvalitu svojich výrobkov oceňujú aj na doživotnú záruku. Ak nájdete predajcu, ktorý vám ponúkne dlhšiu záruku aj na samotné diely, môžete si byť istí, že vám vybraný kuchynský robot neprestane po roku fungovať. Možno si trochu priplatíte, no z dlhodobého hľadiska ušetríte omnoho viac peňazí. Záruka na celý spotrebič a na jeho diely by teda mala byť jedným z ukazovateľov pri samotnom výbere.

Konštrukcia

Váhovo ťažšie kuchynské roboty môžu spôsobovať silnejšie vibrácie. Stabilita je teda rovnako dôležitým faktorom, pokiaľ ide o výber robota pre vás. Najideálnejšie sú s pevnou konštrukciou, ktorá disponuje väčšou základňou. Tá podporuje stabilitu a zabráni “tancovaju” na pracovnej doske.

Tip: Okrem spomínaných faktorov výberu správneho kuchynského robota pre vás si dajte pozor aj na to, aby boli jeho časti vhodné do umývačky riadu, čo vám do značnej miery zjednoduší jeho čistenie.