Vaše ruky prezradia, ako sa o ne staráte.

(zahorackenovinky.sk)

Novodobá starostlivosť o nechty má svoje hlboké korene v starodávnych dobách. Egyptská kráľovná Kleopatra nedala dopustiť na hennu, aby docielila svojich terakotových nechtov, zatiaľčo v stredozemí manželka rímskeho cisára Neróna Poppaea na farbenie nechtov namiešala kombináciu „dračej krvi“ a jahňacieho tuku. Henna bola vhodným líčidlom rúk až do 17. stročia, potom vynašli ženy z Orientu omnoho rafinovanejší spôsob. Do nechtového lôžka vstrekovali organické farbivá, aby im už priamo rástli kolorované nechty. Legenda o modernej manikúre sa zrodila vo Francúzsku v 18. storočí, kedy si francúzský krᾼudovít XV. objednal odstránenie záderov. Doktor Sitts vytvoril starostlivosť o ruky pomocou pomarančového drievka. Ako záujem o starostlivosť o ruky vzrastal, produkty boli vylepšované pridaním lesku na nechty, čím sa celkový vzhľad rúk skrášlil. Prvé laky na trhu boli vo forme pasty, tá sa nanášala na nechty a potom leštila. Roku 1917 sa predstavil prvý tekutý ružový lak. A od roku 1920 ste si mohli farebné laky zakúpiť v obchodoch. Najobľúbenejšia bola červená farba, po nej bola zelená, zlatá, gaštanová a dokonca aj čierna.
Ale poďme späť do súčasnosti. Zdravé upravené ruky a nechty môžeme mať iba v tom prípade, keď sa o ne denne staráme. Rozhodne nie je nutné, aby boli nechty čo najdlhšie a namaľované výstrednými farbami. Oveľa dôležitejšie je, aby boli čisté a upravené.

Klasická manikúra– je to základná starostlivosť, pri ktorej sa vylepšuje vzhľad prírodných nechtov a rúk. Takúto manikúru je najlepšie absolvovať 1-krát za 14 dní, pri problematických, štiepajúcich sa nechtoch aj častejšie. Ako na to?

1. Odstránime z nechtov zbytky laku bezacetónovým odlakovačom a vybrúsime ich do požadovaného tvaru. Použijeme pilník určený na prírodné nechty hrúbky 180 alebo 240. Pokiaľ na povrchu nechtu objavíme ryhy, vyleštíme ich jemnou leštičkou.
2. Ďalším krokom manikúry je kúpeľ. Na tri minúty ponorte svoje ruky do vlažnej vody s kvapkou tekutého mydla a vonného oleja. Olej je veľmi dôležitý, dodá pokožke jemnosť a vláčnosť. Ak nemáte doma fľaštičku s vonným olejom, použite obyčajný detský olejček alebo olivový olej z kuchyne.
3. Jemne zatlačíme kožtičku pomocou pomarančového drievka.
4. Vyhladíme pokožku rúk peelingom.
5. Naneste na ruky krém a nešetrite na množstve. Zvlášť vmasírujeme krém na nechtovú kožtičku. Účinnosť krému znásobia bavlnené rukavice, ktoré udržia ruky v teple.
6. Lakovanie posilňuje nechty, najskôr však musíme odstrániť mastnotu bezacetónovým odlakovačom. Namiesto obyčajného laku použijeme spevňovač nechtov. Po zaschnutí aplikujeme dve vrstvy farebného laku, každú z nich však necháme dôkladne zaschnúť. Vrchný lak dodážiarivý lesk a predĺži životnosť farebného laku. Necháme dokonale uschnúť a môžeme sa tešiť z perfektných nechtov a rúk.

Japonská manikúra– P-Shine. Jej základom je prírodná starostlivosť, vhodná na všetky nechty-rozštiepené, lámavé. Takáto kúra podporuje prekrvenie a zdravý rast nechtov. Hlavnými zložkami ošetrenia je včelí vosk a kremičitá hlinka. Vykonáva sa zaleštením včelieho vosku do prírodného nechta. Nechty po aplikácii majú vysoký lesk a vyzerajú zdravo. Mala by sa pravidelne dopĺňať najlepšie raz do mesiaca. Táto metóda je vhodná pre ženy aj mužov a nie je vhodná na nechty veľmi tenké a zničené. V tomto prípade je vhodné zveriť sa do rúk odborníčky.

Parafínový zábal– parafínový kozmetický vosk je veľmi vhodný na ruky i nohy hlavne v zimnom období. Obsahuje kolagén, vitamíny, bieliaci extrakt, zabraňuje tvorbe vrások a má liečebný charakter. Póry pokožky rúk a nôh sa pôsobením tepla otvoria a výživné látky sa tak lepšie vstrebávajú. Pokožka po takomto ošetrená je krásna a hebká.
Typ nechtov je geneticky daný, nie je možnéčakať zázraky. Starostlivosť o prírodné nechty vyžaduje trpezlivosť, pričom skutočné výsledky sa dostavía najskôr za 4-6 mesiacov. Tak dlho trvá, kým vám dorastie správne vyživovaný necht.

Nabudúce si povieme, ako si vybrať svoju manikérku a čo vám môže ponúknuť.