V zime je pokožka suchá. Tieto oleje jej dodajú vlhkosť i živiny

V zime je pokožka suchá. Tieto oleje jej dodajú vlhkosť i živiny

Kozmetiku by sme vždy mali prispôsobiť typu pleti, veku, vlastným preferenciám a tiež ročnému obdobiu, pričom v zime je vhodné nahradiť ľahké letné krémy tými s hutnejšou konzistenciou.  

Každodenná rutina, týkajúca sa starostlivosti o pleť, je vám zrejme dôverne známa. Po odlíčení pleti je potrebné použiť tonikum. V zime je vhodné ešte pred denným krémom naniesť na pleť sérum, ktoré môže byť mastnejšie. Po aplikácii denného a očného krému prichádza na rad mejkap.

Ak nepoužívate sérum, alebo nechcete meniť krém, môžete do neho pridať niekoľko kvapiek prírodných olejov, ktoré pokožku vyživia, zvlhčia a urobia odolnejšou voči chladnému počasiu i prechodom z prekúrených interiérov do vonkajšieho prostredia.

Prírodné oleje sú tiež výborné na ošetrenie pokožky po kúpeli či sprche. Kvôli lepšej vstrebateľnosti je vhodné naniesť ich ešte na vlhkú pokožku. Pokojne ich môžete použiť aj na šetrné odstránenie mejkapu.

Ktoré oleje pomáhajú bojovať proti suchosti pokožky?

 Argánový olej

Jedným z najlepších bojovníkov proti suchosti pokožky je argánový olej. Je nabitý prospešnými mastnými kyselinami, antioxidantmi i vitamínmi. Má protizápalové vlastnosti, stimuluje tvorbu kolagénu a upokojuje dehydrovanú pokožku. Opomenúť nemožno vitamín E. Ten je silným antioxidantom, ktorý chráni kožné bunky pred poškodením oxidačným stresom, a teda aj spomaľuje starnutie spojené so vznikom vrások. Jeho benefitom je aj to, že reguluje tvorbu kožného mazu, čiže je možné použiť ho aj na aknóznu pleť.
 
Zdroj foto: freepik.com

Jojobový olej

Máte pleť, ktorá je dehydratovaná a chýba jej zdravý lesk? V tom prípade siahnite po jojobovom oleji, ktorý na pokožke nezanecháva nepríjemný mastný film. Určite oceníte aj skutočnosť, že je vhodný pre všetky typy pleti. Avšak najviac si ho zamilujú majiteľky suchej a citlivej pokožky so sklonom k podráždeniu. Okrem zastúpenia prospešných mastných kyselín obsahuje i vitamíny E, B a minerály a stopové prvky, ako napríklad zinok či meď. Samozrejmosťou sú antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie.
 
Zdroj foto: freepik.com

Mandľový olej

Máte suchú, matnú a šupinatú pokožku, s ktorou si neviete dať rady? Nezabudnite na výživu a hydratáciu zvnútra a do starostlivosti o suchú pokožku zaraďte mandľový olej. Obsahuje betakarotén, vitamín E, mastné kyseliny a zinok, čo je výborný liečivý kokteil pre vašu pokožku. Oceníte ho aj ako spoľahlivého bojovníka proti starnutiu a ochabnutej pokožke. Pokojne ho použite aj na popraskané pery alebo príjemnú masáž celého tela.

Šípkový olej

Na ošetrenie pokožky počas zimných mesiacov je vhodný šípkový olej. Okrem toho, že obsahuje prospešné tuky, nachádzajú sa v ňom aj dôležité antioxidanty, teda betakarotén a vitamín C. Okrem toho vám pomôže s redukciou tmavých škvŕn a pigmentácie. Tým, že je zdrojom vitamínu C, podporuje tvorbu kolagénu, kľúčového pre pevnosť a pružnosť pokožky.

Mirka