V akých teniskách behať?

V akých teniskách behať?

Leto už opäť klope na dvere a s ním prichádzajú aj zástupy ľudí odhodlaných zhodiť pár prebytočných kíl a dostať sa do optimálnej formy. Niektorí sa venujú kolektívnym športom, ktoré ľahko vyformujú postavu a zároveň ponúkajú príjemnú spoločnosť, iní sú skalnými priaznivcami tých individuálnych. V našich zemepisných šírkach je veľmi populárny beh. Je možné ho praktizovať takmer všade a je nenáročný na čas i peniaze.

Pred kúpou tenisiek na behanie

Pri behu sú najviac namáhané nohy a chodidlá, a preto je veľmi dôležité zvoliť si správnu obuv. Výber obuvi závisí hneď od niekoľkých faktorov. Správna bežecká obuv by mala priliehať k chodidlu a nebyť príliš voľná, ale ani by vás nemala tlačiť. Dôležitý je aj spôsob našľapovania a spôsob a intenzitu tréningu.

Ak trénujete s vyššou intenzitou a námahou, rozhodne sa oplatí priplatiť si a kúpiť drahšie tenisky z kvalitných materiálov, ktoré sú na tento účel dokonale prispôsobené. Kúpa nekvalitných, lacnejších tenisiek by mohla privodiť zdravotné problémy či zranenia, takže šetriť na svojom zdraví sa rozhodne neoplatí.

Správne tenisky pre každý terén

Ďalším dôležitým činiteľom, ktorý zohráva významnú úlohu pri výbere obuvi, je určenie si miesta, kde bude človek behávať. Bežať po tvrdej, asfaltovej ceste je niečo celkom iné ako beh nerovným prírodným terénom. Pri výbere tenisiek treba mať na pamäti aj to, že hlavným poslaním cestnej obuvi je tlmiť nárazy chodidla na spevnenú cestu. Naopak, pre nerovný terén je ideálna mäkšia podrážka, ktorá sa dokáže prispôsobiť terénu, ponúknuť chodidlu spoľahlivú oporu a predísť tak nepríjemnému zraneniu.

Okrem všetkých týchto rád si však treba uvedomiť aj to, že tenisky na behanie si vyberie každý človek iné - nielen podľa strihu a komfortu, ale tiež na základe štýlu, značky a ceny.