Účinné cviky na štíhle lýtka

Účinné cviky na štíhle lýtka

Nie každý sa narodil so štíhlymi lýtkami ako vystrihnutými z časopisu. Ak aj vy patríte k tým, ktoré majú skôr „futbalistické“ lýtka? Potom sú tieto jednoduché cviky presne pre vás. Pomocou nich dosiahnete nielen štíhlejšie lýtka, ale aj krajšie nohy.

Výpony na schodoch
Postavte sa chodidlami na šírku bokov, špičkami smerujúcimi vpred a vzpriamte trup. Plynulým pohybom sa pomaly dvíhajte chodidlá na špičky, lýtka zaťahujte. Zotrvajte pár sekúnd a chodidlá vráťte späť. Pre väčšie zaťaženie ho môžete vykonávať napríklad len na jednej nohe. Ďalšou variáciou je cvičenie na schodoch. Postavte sa na okraj schodu, aby ste mali päty vo vzduchu, alebo aj nižšie. Väčším rozsahom pohybu sa zvýši náročnosť cviku.

Podrepy na špičkách
Tu nezapájate len svaly lýtok, ale aj prednú a zadnú stranu stehien. Stojte na šírku bokov, s nádychom zdvíhajte chodidlá na špičky, urobte mierny podrep, trup je vzpriamený, pre vyššiu obtiažnosť môžete ruky vzpriamiť pred seba. V podrepe zotrvajte pár sekúnd a s nádychom sa vráťte do vzpriamenej polohy. Ak si trúfate, môžete si na plecia naložiť závažie.

Výskoky z drepu
Týmto cvikom naberiete aj kondíciu, ak ho budete robiť pravidelne a dynamickejšie. Zo stoja urobte drep a z drepu hneď výskok. Zapájajte aj ruky, pri výskoku ich dajte nad hlavu. Vaše sily si rozdeľte na tri série, medzi nimi pár sekúnd oddychujte.

Výpady
Známe výpady sú nie len na spevnenie lýtok, ale aj stehien. Výpad začínate v stoji, najskôr jednou nohou „vykročíte“ vpred. Noha musí byť v kolene ohnutá, snažte sa dosiahnuť, aby ste vytvorili pravý uhol. Ruky môžete držať opreté o boky.

Drobné kroky
Tento cvik sa využíva aj na rozohriatie, je to akési rýchle prešľapovanie na špičkách, takže ho zvládne aj úplny začiatočník. Stojte s nohami rozkročenými asi 30 centimetrov od seba a snažte sa o rýchly beh na mieste. Horná časť tela je pevná.

Výhodou cvikov na lýtka je, že si ich môžete zacvičiť kdekoľvek. Musíte sa im pravidelne venovať. Sú to tiež svaly, ktoré potrebujú vysoký počet opakovaní. Aby ste prinútili lýtka reagovať na tréning, mali by ste sa zamerať na to, aby ste v každej sérii cítili horúce pálenie.

Autor: Janka Radimáková