Turecko a najmä turecká riviéra je opäť hitom letnej sezóny 2019, prečo Slováci milujú túto krajinu?

Turecko a najmä turecká riviéra je opäť hitom letnej sezóny 2019, prečo Slováci milujú túto krajinu?

Cestovné kancelárie hlásili už pred začiatkom sezóny tureckú riviéru takmer vypredanú. Všetci sa pobláznili a chcú stráviť letnú dovolenku práve tu. Prečo nás to láka práve do moslimskej krajiny? Turecko je nádherná slnečná horúca krajina Stredomoria, ktorú turisti preferujú z mnohých dôvodov. Čo milujú Slováci Turecku najviac?

    1. Odlišnosť kultúr

 Po vystúpení z lietadla sme ohúrení inakosťou. Turisti zažívajú pravý kultúrny šok. Turecko je moslimská krajina, na každom rohu mešity a minarety, ale zároveň možno povedať, že je to liberálnejšia islamská krajina, veľmi podobná Európe. Nakoľko sa nachádza veľmi blízko Európy a okrem toho turistické oblasti Antalye a Alanye sú plné európskych turistov. Európanov je tam vždy počas sezóny viac ako rezidentov. Turecko je otvorená krajina, nie ako konzervatívne arabské krajiny. Na dovolenke tu sa nemusíte obávať prísnych obmedzení, mravnostnej polície a iných striktných pravidiel. Je úplne bežné, že sa tu ženy opaľujú aj bez vrchnej časti plaviek alebo počas Ramadánu popíjajú turisti alkohol aj na ulici. Turecko nie je nebezpečnou krajinou na dovolenkovanie. V hotelových rezortoch je bezpečne a každý lepší rezort je chránený ochrankou.

    2. Nádherné teplé more a horúce počasie

Toto je jeden z najvýznamnejších dôvodov, prečo je v súčasnosti hitom sezóny. Samozrejme, nádherné letné počasie si môžete vychutnať aj v Grécku či v Taliansku, ale v Turecku je aj morská voda veľmi teplá, dosahuje totiž v lete až 28 – 29  stupňov. Letné horúce počasie je tam pravidelne od začiatku mája do konca septembra. A čo je najkrajšie, počasie je stabilné, neprší a nebývajú tam ani búrky.

  3. Luxusné hotely a kvalitné služby

Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo všetci chcú dovolenkovať v Turecku. Je to jednoduché. Na riviére sa nachádzajú 4 a 5 hviezdičkové hotely, v ktorých je príjemný personál a vysoká úroveň služieb. Hotely sú naozaj moderné architektonické skvosty, s vynikajúcou stravou a profesionálnym prístupom za dostupné ceny. Ako sa hovorí za málo peňazí, veľa muziky, to je práve Turecko.

    4. Lacné nákupy

Áno, toto je pre Slovákov veľmi podstatná časť dovolenky v Turecku – nákupy. V Turecku nemajú európsku menu, ale tureckú líru, ktorá je v porovnaní s eurom stále nižšia, čo znamená, že tam výhodne nakúpime. Miestne trhy so špecialitami, šatami, topánkami, bižutériou lákajú každého. Treba rozhodne navštíviť niektoré miestne bazáry. Užijete si zábavu aj pri zjednávaní a popri tom si kvalitne nakúpite.

    5. Bohatá história

Turecko má neskutočne bohatú históriu a takmer na každom kroku sa nachádza množstvo historických pamiatok a starobylých osídlení. Spomenúť možno antické mestečko Side, kam putujú ročne milióny turistov, taktiež historické centrum Antalye a okolie Alanye a Anamuru. Prírodné krásy sa nachádzajú tiež na každom kroku, ako napríklad Vodopády Duden, Kleopatrina pláž alebo Rieka Manavgat.

Turecko je láska na celý život, len si ju treba vedieť správne vychutnať a odhodiť  predsudky.

Natalie