Triky na citlivé zuby

Triky na citlivé zuby

Mnohí poznáte ten neznesiteľný pocit bolesti zubov, keď vypijete niečo studené alebo horúce. Problém s citlivými zubami nie je ojedinelý. Ak aj vy s ním bojujete, máme pre vás pár tipov ako si pomôžete.

 

  • Vymeňte zubnú kefku

Zásadným problémom pri citlivých zuboch býva aj nesprávny výber zubnej kefky. Často používame zbytočne tvrdé zubné kefky a chrup si tak čistíme dosť necitlivo. Tvrdá zubná kefka navyše prispieva aj k obnaženiu zubných krčkov. Preto radšej zvoľte mäkkú, šetrnú zubnú kefku. Kefka prinesie čiastočnú úľavu, ale problému sa iba kefkou nezbavíte. 
 

  • Skúste ústne vody „SENSITIVE“

Ak trpíte na citlivé zuby pri každodennom používaní by nemala chýbať ústna voda s označením „sensitive“. Minimalizuje bolestivé podnety, zabraňuje tvorbe bakteriálneho povlaku a podporí ústnu flóru. Určite by ste nemali siahať po ústnych vodách s obsahom alkoholu, tie bývajú zbytočne agresívne, čo vašim zubom vôbec nepomôže. Ústne vody kombinujte so zubnými pastami, ktoré sú určené na citlivý chrup. 
 

  • Obmedzte sladké

V prípade citlivosti zubov sa oplatí zvážiť aj stravu a vylúčiť potraviny, ktoré zuby dráždia. Obľúbené colové nápoje, energetické a sladené nápoje môžu prispievať k zvýšenej citlivosti. To isté platí aj o mäkkých sladkých cukríkoch, ktoré sa vám prilepia na zuby. Dávajte si pozor aj pri pití príliš teplých a studených nápojov, vaše zuby môžu reagovať.
 

  • Zuby nebieľte

Častým vinníkom býva aj bielenie zubov. Citlivosť zubov vyvolávajú nielen bieliace kúry, ktoré sú dostupné v drogériách, ale aj bieliace zubné pasty. Ak vás trápia citlivé zuby, na ich bielenie by ste mali rýchlo zabudnúť. Bielením sa oslabuje zubná sklovina, a tým sa vytvára citlivosť zubov. Aj v prípade, že si zuby bielite a na citlivé zuby netrpíte, určite to nepreháňajte, mohlo by sa vám to vypomstiť.
 

  • Zanedbané zubné kazy

Ak zanedbávate zubárske prehliadky a riadite sa heslom: „Keď nič nebolí, nemusím ísť k zubárovi“, mali by ste vedieť, že aj zanedbané zubné kazy vedú k oslabeniu či opotrebovaniu zubnej skloviny a to následne k citlivosti zubov. Pozor by ste si mali dávať aj v prípade odhalených zubných krčkov.

Základom je, aby ste najskôr odhalili príčinu vašej citlivosti zubov a potom ju začali riešiť. K správnemu odhaleniu vám pomôže zubný lekár.

 

Autor: Janka Radimáková