Trampoty s rujou

Trampoty s rujou

Dvakrát do roka zdravá sučka hára a je pripravená na spojenie so psom. Blížiacu sa ruju predznamenáva sučka zvýšenou nervozitou i výraznejšou popudlivosťou (asi mesiac). Tento prírodný jav prináša majiteľovi sučky nemálo
starostí.
Suka v plnej ruji sa väčšinou stáva aj zdrojom majiteľovho trápenia. Vyžaduje si zvýšené udržiavanie čistoty, najmä počas ôsmich dní, keď "farbí". Od začiatku krvácania treba suku vodiť na vodidle, a tým preventívne zabrániť nežiaducemu spojeniu so psom. Toto počínanie sa odporúča počas dvoch až troch týždňov, keď je vhodné držať suku na dištanc od jej nápadníkov. Strážime ju tak zároveň aj pred útekom. Mohlo by sa potom stať, že po dvoch mesiacoch zistíme, že narodeným šteniatkam zostáva navždy utajený ich otec. Najistejšou ochranou je mať suku vždy pod dohľadom a k psovi ju nepustiť.

Ak suka hára častejšie než dvakrát do roka, treba zájsť k veterinárovi. Rovnako tak v prípade, keď nemáte v úmysle so svojou sukou chovať mláďatá, pretože sterilizačný zákrok je celkom neškodný, zbaví vás starostí a suka zostane zdravá až do svojho vysokého veku. Žiaľ, nie každému majiteľovi sa podarí svoju sučku ustrážiť a je jedno, či z nedbanlivosti alebo z neznalosti. Potom vyvstane aktuálna otázka, čo s nechcenými šteniatkami. Na tomto mieste uveďme, že veterinár má právo zbaviť vás šteniat najmä v prípade "regulácie chovu", alebo keď hrozí, že by šteňatá nemal kto živiť. V lepšom prípade prichádza do úvahy útulok pre psov. Pre suku neznamená strata šteniat vôbec nič. Pre ňu platí, že za šteňatá považuje iba tvory, ktoré poriadne cicajú, čulo sa pohybujú a hlasito sa ozývajú. Ak hniezdo osirie, považuje suka celú vec za vybavenú, mliečne žľazy sa stiahnu a bez akýchkoľvek výčitiek svoje miesto pôrodu opúšťa. V záujme zachovania svojej vlastnej rodiny suky všeobecne odmietajú cudzie šteňatá, zabijajú ich aj mimo svojho teritória, preto, ak stretneme na prechádzke šteňa, strážme si svoju suku.

 

Foto: www.freedigitalphotos.net