Toto všetko musíte vybaviť po svadbe!

Toto všetko musíte vybaviť po svadbe!

Svadobná eufória ešte nedoznela a vám nezostáva nič iné, ako vrhnúť sa na život. Po tom, čo ste rozdali všetky koláče a posledné víno ste si odložili na výročie doma do skrinky, prišiel čas venovať sa už menej romantickým veciam. Povinností po svadbe je viac než dosť, takže čím skôr sa do nich pustíte, tým rýchlejšie ich budete mať za sebou.


Vyplatiť dodávateľov
Skôr ako začnete plánovať svadobnú cestu alebo len tak pre radosť rozhadzovať peniaze z obálok, ktoré ste dostali, uistite sa, že ste vyplatili všetkých dodávateľov. Skontrolujte si potrebné účty a tam, kde ešte máte podĺžnosti, zavolajte a dohodnite platbu. Čím skôr sa toho zbavíte, tým lepšie pre vás.

Poďakujte svojim hosťom
Určite ste si na svadbe našli pár minút na to, aby ste sa so svojimi hosťami porozprávali. Ale patrí sa po svadbe aj poďakovať. Za to, že prišli a tiež aj za svadobné dary. Postačí pokojne krátky email napríklad s vašou svadobnou fotografiou. Ak máte kapacitu a chuť, môžete hostí aj obvolať a s každým si chvíľu poklebetiť o tom, ako sa im svadba páčila. Určite sa každý jeden poteší, že ste si v tom zhone našli čas aj na takúto drobnosť.

Zmeňte meno a doklady
Do tejto úlohy sa vám bude chcieť asi najmenej. Je to kopa vybavovania, ale musí to byť. Pripravte sa na to, ak máte svadbu na začiatku leta, alebo pred letom, že pri vybavovaní nového občianskeho preukazu alebo vodičáku sa poriadne načakáte. Prichádza obdobie, kedy ľudia zistia, že by sa hodil nový pas. Občiansky preukaz ste povinní si zmeniť do 15 dní odo dňa sobáša, vodičák už do 7 dní. Zmenu v zdravotnej poisťovni nahláste najneskôr do 8 dní. Zmenu v sociálnej poisťovni vám nahlási zamestnávateľ, postačí ak mu dáte kópiu sobášneho listu.

Vrátiť šaty a iné požičané veci
Ak ste si svadobné šaty nekupovali, je nutné ich vrátiť. To isté platí o popolnočných alebo obleku. V prípade, že ste mali požičané veci do výzdoby, vráťte ich agentúre čo najskôr. Nezabudnite ani na požičané drobnosti ako napríklad šperky od priateľov či známych, iste im budú chýbať, tak to nezanedbajte.

Foto a video
Na záver vám zostali už len milé povinnosti. Vytriediť fotografie, ak máte chuť pokojne ich poposielajte aj vašim hosťom, iste sa potešia. Blízkej rodine môžete venovať aj DVD s nahrávkou vašej svadby, najmä rodičia, babičky, tety a krstné mamy to ocenia. Je to pekné gesto, ktoré ukáže, že myslíte na nich aj po svadbe.


Ak vám zostala svadobná torta, nerozdajte ju celú. Dajte ju do mrazničky a vytiahnite ju na výročie alebo vtedy, keď budete mať chuť si na váš veľký deň zaspomínať. Svadobná torta je na to ako stvorená.

Autor: Janka Radimáková