6 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o pleť

6 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame pri starostlivosti o pleť

Každá z nás chce mať bezchybnú pleť. Občas sa však stáva, že v snahe získať ju, robíme chyby, ktoré jej vonkoncom neprospievajú. Akých chýb sa najčastejšie dopúšťame?

1. Prehnané, alebo nedostatočné čistenie pleti
Pleť je potrebné dôkladne vyčistiť večer, ale aj ráno. Práve na to mnohé ženy zabúdajú, alebo to jednoducho nepokladajú za dôležité. Treba však používať prípravky určené na dennodenné použitie a určené pre daný typ pleti. Azda najväčším hriechom je spánok s neodlíčenou pleťou. Ak sa občas stane, že ste príliš unavená a nemáte chuť pleť dôkladne vyčistiť, aspoň ju zbavte mejkapu. Inak sa vám to nepekne vypomstí. Veľkou chybou je tiež príliš časté používanie pílingu. Aj majiteľky mastnej pleti by ho nemali používať častejšie ako 2-3 razy týždenne.

2. Používanie nevhodných prípravkov, ktoré chránia pred škodlivým žiarením
Najmä v lete je pleť vystavená slnečnému žiareniu. Mnohé dámy siahnu po opaľovacích krémoch, ktoré síce pleť ochránia, ale sú príliš „ťažké“. To znamená, že obsahujú zložky, ktoré upchávajú póry a následne spôsobujú vyrážky. Preto je viac ako dobré študovať etikety opaľovacích prostriedkov. Vhodné sú napríklad tie s obsahom zinku.

3. Holíme sa pred sprchou či kúpeľom
Ak patríte k tým, ktoré sa zbavujú chĺpkov holením, nemali by ste to robiť pred sprchou či kúpeľom. Prečo? Ak sa oholíte po sprche, ktorá pokožku hydratuje, chĺpky pôjdu dolu ľahšie a vyhnete sa aj podráždeniu pokožky. Samozrejmosťou je použitie vhodného prostriedku na holenie, ktorý pleť ochráni. Nikdy sa nehoľte bez neho!

4. Mastná pleť nepotrebuje hydratáciu
Toto pravidlo najčastejšie porušujú ženy s mastnou pleťou. Pravda je však taká, že aj mastná pleť potrebuje hydratáciu. A treba jej ju dodávať dennodenne! Treba si však dať pozor na výber vhodného prostriedku, aby sa stav pokožky ešte nezhoršil.

5. Voda dostatočne hydratuje pleť zvnútra
Väčšina z nás si uvedomuje, že stav pleti je ovplyvnený nielen starostlivosťou, ale aj dostatočným pitným režimom. Lenže na to, aby bola pleť žiarivá, len voda nestačí. Okrem nej je potrebné prijímať dostatok nenasýtených mastných kyselín. Sú bohato zastúpené v prírodných olejoch, orechoch, semenách, morských rybách atď.

6. Vytláčanie vyrážok a akné
Objavila sa na vašej tvári vyrážka? V tom prípade odolajte nutkaniu vytlačiť ju. Riskujete len zhoršenie už existujúceho zápalu. Radšej zintenzívnite celkovú starostlivosť o pleť a zamyslite sa aj nad správnym stravovaním, pitným režimom a dostatkom spánku, ktoré kvalitu pleti ovplyvňujú. Existujúce vyrážku jednoducho zatrite korektorom.

-m-