Tipy na krásnu záhradu s praktickými pomocníkmi

Predstavte si záhradu, ktorá sa o seba postará sama – trávnik je perfektne zarovnaný, rastliny dostávajú presne toľko vody, koľko potrebujú a pôda je vždy vlhká tak akurát. Taká záhrada už nie je vďaka robotickým kosačkám, automatickým zavlažovacím systémom a pôdnym senzorom len snom, ale realitou. Poďme sa pozrieť na to, ako môžu múdri pomocníci ušetriť záhradkárom čas a premeniť ich starosť na radosť.

Moderné spôsoby zavlažovania trávnika a záhonov
Spôsobov, ktoré môžete využiť na zavlažovanie vášho trávnika je hneď niekoľko. Pri väčších rozlohách sa oplatí zaobstarať automatické zavlažovače čiže sprinklery. Existujú v mnohých variantoch – od prenosných až po pevne inštalované v zemi, ktoré sa po spustení vysunú a potom zas vrátia pod zem. Tie múdrejší obsahujú snímače pôdnej vlhkosti alebo dokonca systémy, ktoré monitorujú údaje o počasí v reálnom čase. Navyše sú ovládateľné cez aplikáciu, takže prídu vhod napríklad v dobe dovolenky. Takéto zavlažovače je ideálne inštalovať v priebehu realizácie záhrady, najneskôr pred založením trávnika. Záhonom s rastlinami potom prospejú priesakové hadice, vďaka ktorým má voda možnosť stiecť až ku koreňom. Keďže je položená na zemi, voda sa nedostáva na listy a nevznikajú tak plesne. Keď hadicu schováte pod pôdu, zabránite aj odparovaniu.

Čo robiť, keď sa vašim rastlinám nedarí?
Správna vlhkosť a pH pôdy je dôležitým faktorom pre úspešné pestovanie rastlín na vašej záhrade. Zariadenie, ktoré vám pomôže určiť, či treba pôdu zavlažiť alebo s vodou naopak ubrať, je pôdny tester. Merač má obvykle dva kovové kolíky, ktoré sa zasunú do zeme a podľa odporu medzi nimi vypočíta hodnotu vlhkosti.

Pokiaľ spozorujete, že sa rastlinám v záhrade nedarí aj napriek optimálnemu zavlažovaniu, je na čase otestovať pH pôdy. Niektoré totiž preferujú kyslé prostredie, zatiaľ čo iným sa bude viac dariť v pôde zásadité. Na znalosti pH pôdy môžete využiť testovacie prúžky, ktoré sú ľahko dostupné v záhradkárskych predajniach. Hrsť pôdy zmiešate s destilovanou vodou, zmes necháte chvíľu usadiť a potom do nej na 30 sekúnd ponoríte prúžok, ktorý sa zafarbí. Podľa farby potom jednoducho určíte pH.

Vertikálne záhradníčenie: Riešenie pre obmedzený priestor na pestovanie rastlín
Milujete sa starať o rastlinky, ale miesta, kam ich zasadiť ubúda? Využite metódu vertikálneho záhradníčenia, ktorá je založená na pestovaní rastlín smerom nahor, namiesto tradičného horizontálneho usporiadania na zemi. Nehodí sa navyše len do záhrad, ale aj na balkóny alebo do interiéru. Využiť môžete najrôznejšie vertikálne plochy a konštrukcie, ale aj stenu domu, na ktorú pripevníte mriežku. Na tú potom môžete zavesiť kvetináče, alebo využiť recyklovaný materiál, ako napríklad odkvapy alebo drevené palety, ktoré naplníte pôdou. Na takej zavesenej záhradke môžete pestovať nielen okrasné rastliny, ale aj bylinky, ovocie a zeleninu.

V tieni sietí
Najmä v letných horúcich dňoch treba rastliny nielen hojne zalievať, ale aj chrániť pred slnkom. Aby sa nespálili ich listy, kvety alebo plody, inštalujte nad ne tieniace siete. Tie zaistia, že plodiny nebudú vystavené priamemu slnečnému žiareniu, ale zároveň prepustia dostatok svetla na to, aby sa im darilo. Dajte pozor aj na odrazy lúčov z dlaždíc, chodníkov a iných tvrdých povrchov. Mohli by rastlinám uškodiť.

Tip pre vás! Trávnik ako zo žurnálu
Túžite po krásnom trávniku, ale nemáte času nazvyš? Revolučné riešenie v starostlivosti o záhradu predstavujú robotické kosačky. Prevezmú všetku ťažkú prácu za vás. „Napríklad Cub Cadet XR5 je vybavená 360-stupňovým senzorom, vďaka ktorému sa vyhne všetkým prekážkam a bez problému prejde aj menej prístupnými terénmi. Keďže sú poháňané lítium-iónovou batériou, majú nulovú uhlíkovú stopu a ušetria tak nielen váš čas, ale aj životné prostredie. So záberom 42 cm navyše pracujú veľmi rýchlo a vykúzlia tak perfektný trávnik žmurknutím oka. Modely kosačky XR5 sú skvelými pomocníkmi v starostlivosti o záhradu s rozlohou nad 2000 m2,“ upresňuje Marek David, špecialista na záhradnú techniku Cub Cadet.

Hor sa na záhradu!
Či už máte veľkú záhradu alebo malý balkón, s trochou predstavivosti si môžete vytvoriť vlastnú oázu pokoja, ktorá vám bude robiť radosť pri každom pohľade. Svojich šikovných pomocníkov nezabudnite pravidelne kontrolovať a udržiavať, aby fungovali tak ako majú. Pohodlne sa usaďte do svojich záhradných kresiel a sledujte, ako odvedú všetku ťažkú prácu za vás. Hor sa na záhradu!
 

 

Zdroj foto: freepik.com