Stacionárny bicykel vs. cestná cyklistika: V čom spočívajú rozdiely?

Stacionárny bicykel vs. cestná cyklistika: V čom spočívajú rozdiely?

Cyklistika sa ako jeden z najpopulárnejších a najdostupnejších športov uchytila vo svete rekreačných aktivít nielen vo svojej klasickej cestnej podobe. Stacionárne bicykle ponúkajú množstvo benefitov, avšak nie vždy sa dokážu vyrovnať cestnej či horskej cyklistike.

Pre začiatočníkov

Napriek tomu, že dnes patrí riadenie bicykla k priam samozrejmým športovým schopnostiam, odborníci nachádzajú významnú výhodu stacionárnych bicyklov práve v tomto smere. Keďže interiérová cyklistika si nevyžaduje ani zďaleka natoľko vyvinutú rovnováhu a balans ako štandardná cyklistika, stacionárny bicykel je ideálnou voľbou pre úplných začiatočníkov. Nemusí však ísť len o premiérových cyklistov, ale aj tí, ktorí sa plánujú venovať cyklistike intenzívnejšie než doposiaľ by mali siahnuť po tejto menej náročnej alternatíve. Domáci tréning je tiež rovnako obľúbený u skúsenejších športovcov, pre ktorých predstavuje skôr vedľajší a doplnkový prvok s cieľom udržania fyzickej kondície. Ak však so športovou cyklistikou len začínate, je vhodné zvoliť postupný prechod zo stacionárneho bicykla na cestný variant, pričom svoj rozvoj môžete zo začiatku zveriť do rúk trénera či už v priebehu súkromných cvičení, alebo skupinových tréningov.

Chudnutie

Zaobstaranie vlastného stacionárneho bicykla je čoraz častejším riešením nevhodného a nezdravého životného štýlu. Bezpochyby sa pri pravidelnom a plynulom používaní tento stroj postará o viditeľné zmeny na vašej váhe, avšak ide len o jeden z viacerých faktorov, ktoré ovplyvňujú mieru chudnutia. V otázke spaľovania kalórií však nemožno jednoznačne určiť, či je pre efektívne chudnutie lepšie zvoliť stacionárny alebo klasický bicykel. Podľa viacerých realizovaných výskumov neexistuje podstatný rozdiel v intenzite a rýchlosti spaľovania kalórií. Tento aspekt by teda s istotou nemal mať vplyv na výsledné rozhodnutie.

Psychika

Vykonávanie prakticky akejkoľvek športovej činnosti je cielene spojené so zlepšením fyzického zdravia, avšak samotný šport, a to predovšetkým exteriérový, má významne pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. Takisto aj cestná cyklistika zvyšuje mieru socializácie a dokázateľne zlepšuje náladu. Zatiaľ čo používanie stacionárneho bicykla je založené na individualite, avšak aj táto vlastnosť dokáže zlepšiť celkový výkon cvičiaceho, a to najmä v prípade, keď neobľubujete byť na očiach verejnosti.

Zdroj: pixabay.com

Interiérová cyklistika

Výhody

  •     možnosť individuálnych nastavení odporu
  •     žiadne obmedzenia v rámci počasia ani času
  •     vyššia bezpečnosť

Nevýhody

  •     nemenná a monotónna pozícia tela
  •     väčšie potenie v dôsledku slabšieho prúdenia vzduchu
  •     cvičenie je zamerané na svaly nôh

Exteriérová cyklistika

Výhody

  •     zlepšenie navigácie a orientácie v teréne
  •     nákladnejší servis
  •     do cvičenia sú zapojené svaly celého tela

Nevýhody

  •     vyššie riziko zranení
  •     obmedzené možnosti cyklistických chodníkov
  •     nutnosť prispôsobiť oblečenie počasiu

Zuzana B.