Sprievodca digitálnymi menami: Prehľad o trhu s kryptomenami a o ich fungovaní

Sprievodca digitálnymi menami: Prehľad o trhu s kryptomenami a o ich fungovaní

Vstup do sveta kryptomien môže byť pre mnohých nováčikov pomerne komplikovaný. Trh s kryptomenami sa rýchlo vyvíja a mení, preto môže byť náročné držať krok s dynamicky sa meniacou situáciou. Mať však aspoň základné vedomosti o tomto segmente prispieva k jeho lepšiemu pochopeniu, riadeniu aj predchádzaniu možnému riziku, ktoré je v prípade investovania zjavné.

 

Čo je to kryptomena?

Kryptomeny sú v podstate digitálne peniaze, ktoré sú zabezpečené kryptografiou. Tieto virtuálne meny sú decentralizované. To znamená, že nie sú kontrolované jednou centrálnou autoritou, ako je centrálna banka či vláda. Aj vďaka tomu sa kryptomeny stali mimoriadne obľúbené medzi skúsenými investormi či začiatočníkmi.

Transakcie decentralizovanej meny sa overujú a zaznamenávajú v distribuovanej účtovnej knihe, ktorá sa nazýva blockchain. Ide v podstate o verejne dostupnú databázu, ktorá je neustále aktualizovaná a obsahuje všetky transakcie, ktoré boli s danou kryptomenou vykonané.

Jednoznačne najznámejšou kryptomenou je Bitcoin. Ich ponuka je však oveľa širšia. Do povedomia obchodníkov aj investorov sa dostali aj Litecoin, Ripple či Ethereum, digitálnych mien je dnes naozaj množstvo. Obchodovanie kryptomien je tiež dostupné pre široké spektrum obchodníkov alebo investorov.

Kryptomeny je možné používať napríklad na platby za tovar a služby, avšak nie všetci obchodníci ich prijímajú. V súčasnosti sú využívané predovšetkým ako investičný nástroj, podobne ako akcie alebo zlato.

TIP: Zaujíma vás najstaršia kryptomena? Prečítajte si viac tu: https://www.xtb.com/sk/vzdelavanie/kde-kupit-bitcoin

                              Zdroj obrázka: monsitj - stock.adobe.com

Výhody a nevýhody kryptomien

Obchodovanie s kryptomenami má výhody aj nevýhody. To však platí pre všetky finančné nástroje. V každom prípade je dôležité zvážiť všetky výhody a nevýhody skôr, ako sa pustíte do investovania alebo obchodovania:

  • Jednou z výhod je už spomínaná decentralizácia. Nezávislosť od vládnych inštitúcií je však dvojsečná zbraň. Okrem výhod je potrebné počítať aj s rizikom súvisiacim s obmedzenou ochranou a reguláciou. Môže prísť napríklad k zneužívaniu či podvodom.
  • Kryptomeny umožňujú aj extrémne rýchle transakcie. Preto sú ideálne aj pri medzinárodnom obchodovaní. Klasické medzinárodné bankové prevody môžu trvať aj niekoľko dní a sú sprevádzané určitými poplatkami.
  • Trh s kryptomenami nikdy nespí, takže obchodovanie je možné prakticky nepretržite. Možné je aj obchodovanie s kryptomenami CFD, teda prostredníctvom kontraktov na rozdiel. Kryptomeny majú vysokú volatilitu. Podobne ako decentralizácia sa to však dá považovať za výhodu aj nevýhodu.
  • Digitálne meny sú vystavené rôznym bezpečnostným hrozbám, vrátane hackerských a phishingových útokov, či straty prístupových kľúčov. Obchodovanie s kryptomenami si vyžaduje aj určité technologické znalosti a pochopenie blockchain technológie, čo môže byť pre niektorých ľudí príliš zložité a radšej si zvolia jednoduchšie možnosti – ako investovanie do akcií či ETF.

Pri investovaní do kryptomien, alebo obchodovaní s nimi, je dôležité zvážiť výhody aj nevýhody. Bez ohľadu na to, či ide o krátkodobé obchodovanie alebo dlhodobé investovanie, je dôležité mať určité znalosti a porozumieť fungovaniu trhu s kryptomenami.

Tento článok slúži iba ako informačný zdroj o kryptomenách a trhu s nimi a nie je určený ako investičné poradenstvo. Pred začatím obchodovania alebo investovania do kryptomien je dôležité dôkladne preskúmať daný trh a zvážiť svoje osobné finančné ciele a toleranciu k riziku.

Zdroj foto: lanarusfoto - stock.adobe.com