Pupalkový olej znižuje bolesť pri menštruácii a pomáha pri osteoporóze

Pupalkový olej znižuje bolesť pri menštruácii a pomáha pri osteoporóze

Pupalkový olej je známy ako pomocník pri rôznych kožných problémoch. Avšak to nie je všetko. Podľa odborníkov má potenciál znížiť nepríjemnú menštruačnú bolesť a zmierniť osteoporózu.

Americkí domorodci využívali pupalku ako zdroj obživy, pripravovali z nej obklady pri modrinách a zo semienok lisovali olej. Aj dnes sa z pupalky dvojročnej získava lisovaním za studena olej.

Pupalkový olej je bohatý predovšetkým na omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, pričom 60 až 80 percent tvorí kyselina linolová. Omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, spolu s optimálnym príjmom protizápalových omega-3 tukov, prospievajú srdcu, imunite i mozgu.

Pupalkový olej a menštruácia

Predmenštruačný syndróm (PMS) sa vyskytuje niekoľko dní pred menštruáciou. Jeho prejavy sú individuálne, avšak zahŕňajú, napríklad citlivosť prsníkov, bolesť brucha, nadúvanie, zvýšené zadržiavanie vody, vznik vyrážok, úzkosť, podráždenosť, bolesť hlavy či depresívne myšlienky.

Zdá sa, že nepríjemné symptómy predmenštruačného syndrómu možno eliminovať užívaním pupalkového oleja. Aspoň to tvrdia vedci na základe štúdie. Podobne je to aj pri príznakoch klimaktéria, najmä návaloch tepla.
Ďalšia štúdia sa zamerala na skúmanie účinkov pupalkového oleja na ženy vo veku 45 až 59 rokov. Dámy užívali dvakrát denne 500 mg pupalkového oleja po dobu šiestich týždňov. Záver vedcov bol jednoznačný. Užívanie oleja znížilo intenzitu návalov tepla a celkovo zvýšilo životný komfort žien v prechode.

Ak teda trpíte PMS, alebo vás trápia príznaky klimaktéria či hormonálne výkyvy, pupalkový olej je výbornou voľbou. Pozitívne účinky na hormonálnu hladinu by sa mali prejaviť po 3 až 6 mesiacoch pravidelného užívania.

Ďalšie pozitívne účinky pupalkového oleja

Pupalkový olej môže pomôcť pri problémoch s PMS, symptómoch klimaktéria či neplodnosti. Avšak má aj ďalšie pozitívne účinky. Tie sa týkajú zdravia pokožky a vlasov.

Ak sa vám stane, že sa na vašej tvári objavia vyrážky či akné, určite stojí za vyskúšanie. “Pupalkový olej mi poradila bylinkárka, keď sa mi okolo úst vyhodili nevzhľadné vyrážky. Po dvoch alebo troch týždňoch užívania začali miznúť, hoci predtým som vyskúšala všeličo. Užívala som ho vnútorne. Až neskôr som sa dozvedela, že olej možno naniesť priamo na pokožku, pretože to urýchli hojenie a regeneráciu pokožky” hovorí čitateľka Janka.


Zdroj: pixabay.com

Pupalkový olej oceníte nielen pri mastnej pokožke so sklonom k akné, samotnom akné, ale aj suchej pleti, pre ktorú je typické začervenanie, nepríjemné pnutie, vznik šupín. Odborníci ho odporúčajú aj pri zmenách na pokožke súvisiacich s jej starnutím.

Za vyskúšanie stojí aj vtedy, keď vám v dôsledku hormonálnych výkyvov začnú vypadávať vlasy. Zdá sa, že na nezaplatenie je aj pri osteoporóze. Mnohé ženy, ktoré trpia rednutím kostí, majú v tele nedostatok zdravých tukov. Štúdia, v ktorej ženy užívali pupalkový a rybí olej spolu so 600 mg vápnika po dobu 3 rokov. Po 18-tich mesiacoch mali nulovú stratu kostnej hmoty v chrbtici.
-m-