Prvá pomoc pre pokožku spálenú od slnka

Prvá pomoc pre pokožku spálenú od slnka

Leto je v plnom prúde a určite sa aj vy chystáte užiť si slnečné lúče pri vode, v prírode, či iba tak sa opaľovať na ležadle v záhrade.

Samozrejme, vždy je lepšie ťažkostiam v podobe pokožky spálenej od slnka predchádzať. To znamená, že okolo poludnia je rozumnejšie neopaľovať sa, ďalej používať opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom, chrániť si hlavu šatkou a  oči kvalitnými slnečnými okuliarmi. Ak sa vám však náhodou stane, že pokožke doprajete slnečných lúčov viac, ako je potrebné, siahnite po jednoduchých prostriedkoch, ktoré zmiernia začervenanie i nepríjemné pálenie. Čo stojí za vyskúšanie?

Obklad s prídavkom ovsených vločiek

Spálená pokožka potrebuje predovšetkým hydratáciu. Tú jej môžete dopriať prostredníctvom obkladu, ktorý pripravíte z najemno pomletých ovsených vločiek, ktoré zmiešate s vodou na pastu. Zmes naneste na spálené miesto a nechajte dostatočne dlho pôsobiť. Alternatívou môže byť aj kukuričný škrob, poprípade jedlá sóda.

Hojivá aloa

Mať v domácej lekárničke kvalitnú masť z aloy je na nezaplatenie. Oceníte ju pri mnohých ťažkostiach, spálenú pokožku nevynímajúc. V tomto prípade stačí aloe vera gél nanášať pravidelne na postihnuté miesto a úľava sa čoskoro dostaví.

Starý dobrý jogurt

Najlepšie účinky dosiahnete použitím kvalitného bieleho jogurtu tak, že ho budete používať ako krém. Niektorí do jogurtu pridávajú aj med, ktorý má antiseptické účinky.

Zmixované zemiaky

Aj tento tip je jednoduchý a dostupný pre každého, pretože zemiaky sú v domácnosti bežnou ingredienciou. Postup je nasledovný – zemiaky dôkladne umyte a rozmixujte v mixéri. Následne kašu naneste na postihnuté miesto, nechajte pôsobiť a opláchnite.

Kokosový olej

Pred nanesením kokosového oleja pokožku schlaďte studenou vodou. Následne na ňu aplikujte panenský kokosový olej. Ak ho nemáte poruke, môžete použiť aj iné panenské oleje, pretože väčšina z nich disponuje skvelými hydratačnými účinkami.

Nechtíková masť

Ďalšou skvelou pomocníčkou pri spálenej pokožke je nechtíková masť. Kúpiť ju môžete v lekárni, alebo si ju pripraviť doma. Na prípravu budete potrebovať 500 g domácej bravčovej masti, ktorú rozohrejete. Do rozpálenej masti pridáte 4 až 5 plných hrstí čerstvých, nadrobno narezaných kvetov, listov a stoniek nechtíka lekárskeho. Po vzkypení odstavte z ohňa a nechajte aspoň osem hodín odstáť. Potom masť zahrejte, preceďte a dajte do čistej nádoby.


-w-