Pripravte svoje telo na zimu

Pripravte svoje telo na zimu

Dlhodobé predpovede nám hlásia poriadnu zimu. Sychravé počasie, mráz a začínajúci sneh dajú zabrať nášmu zdraviu, pokožke a aj perám. Preto tak, ako sa zvyknete pripravovať na letnú sezónu, mali by ste svoje telo riadne pripraviť aj na zimu.


Nadopujte sa a detoxikujte

Ak sa nechcete odrovnať chorobou, nadopujte sa vitamínmi, ideálne tými prírodnými. Ľanový olej a semienka sú fantastickým zdrojom vitamínov. Ak si doprajete každý deň jednu lyžičku, vaše telo sa vám odvďačí. Preventívne pite aj zázvorový čaj, ktorý pôsobí protizápalovo. V čase chladu a zimy sa vám to iste bude hodiť. Začiatok zimy je tiež pre niekoho vhodná doba na detoxikáciu. Prvé dva dni jedzte len ovocie a zeleninu a pite veľa vody. Nasledujúcich päť dní sa snažte stravovať striedmo a hlavne zdravo, preto zaraďte na tanier ryby, celozrnné výrobky a bylinkové čaje. Proti chrípke či inej chorobe vás ochráni aj pravidelné saunovanie, keďže sauna prispieva k budovaniu imunity.

Telo
Začať by ste mali rozhodne peelingom. Zvoľte ho s obsahom oleja, lebo okrem toho, že sa potrebujeme zbaviť odumretej pokožky, musíme ju aj premastiť. Ideálny je olivový olej s hnedým cukrom. Drsný hnedý cukor vám odstráni odumreté bunky a olivový olej pokožku premastí. Po každom sprchovaní natierajte svoje telo výživným telovým mliekom, už nepostačia iba ľahké telové mlieka, keďže zima dáva zabrať. Siahnite po tých s obsahom mandľového oleja, kakaového masla alebo glycerínu.

Pleť
Platí presne to isté, ako pri telovom mlieku. Pleť musíte dvakrát viac chrániť pred vysušením, lebo je vystavená priamemu mrazu. Krém by mal mať dobré hydratačné schopnosti, ale nesmie upchávať póry. Vitamíny doplňte aj vyživujúcimi maskami, ktoré si spravíte aj doma. Vhodná je s obsahom banánu, tá je na zimu ideálna. Polovicu rozmačkaného banánu zmiešajte s lyžicou jogurtu a medu, nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite vlažnou vodou. Obľúbená je aj avokádová maska s olivovým olejom, keďže zložky z avokáda zabraňujú vysušeniu a zásobujú pleť antioxidantami.

Ruky
Aj keď v zime chránia naše ruky rukavice, nezabúdajme na krém. Ten by mal obsahovať ureu, kyselinu mliečnu, tieto účinne viažu vodu v bunkách a dlhodobo zabezpečujú potrebnú mieru hydratácie. Glycerín a lanolín, pomáhajú absorbovať a uzatvárať v pokožke vlhkosť a nechtík, pôsobí hojivo na suché a popraskané miesta. Ak majú navyše aj obsah rastlinných olejov, podporia tak regeneráciu a premastenie. Dopriať si môžete aj parafínový zábal. Pokožka sa ihneď po aplikácii parafínového zábalu stáva hladšia, jemnejšia, hĺbkovo zregenerovaná a na dotyk jemná. Navyše stráca sa jej  suchý šupinatý výzor a ihneď získava pestovaný mladistvý vzhľad.

Pery
Na záver by sme mali venovať zvýšenú starostlivosť našim perám. Máme tendenciu si ich oblizovať, keď nemáme po ruke balzam a následkom toho nám nepekne praskajú. Investujte do kvalitnej tyčinky na pery. V zime ochráni vaše pery pred vetrom a najmä musí ich poriadne hydratovať. Ak perám nebudete venovať dostatočnú pozornosť, herpesy či afty vás asi neminú.

Autor: Andrea Zummerová