Priberáte v práci? Vieme, prečo!

Priberáte v práci? Vieme, prečo!

Ak máte sedavé zamestnanie je väčšia pravdepodobnosť, že v práci priberiete ako v prípade, že vykonávate manuálnu prácu. Akých chýb sa vyvarovať, aby ste si hmotnosť udržali, prekypovali zdravím a vitalitou?

Väčšina tých, ktorým začnú kilá pribúdať kvôli sedavému zamestnaniu, robí chybu už od rána. Nejedia raňajky, napchávajú sa maškrtami a lejú do seba kávu s cukrom. Zabúdajú na pravidelný a dostatočný prísun tekutín. Navyše, všetko, čo sa dá vybaviť mailom alebo telefonicky riešia týmto spôsobom, len aby nemuseli vstať od stola.

Na čo si dať pozor?

1. Nezabúdajte na zdravú stravu hneď od rána

Čo sa stane, ak si ráno nedáte raňajky? S najväčšou pravdepodobnosťou prídete do práce vyčerpaní ešte skôr, ako začnete niečo robiť. Vyriešite to šálkou kávy a nezdravými zásobami potravín, ktoré sa ukrývajú v kancelárskom stolíku. Tie vám dodajú energiu na malú chvíľu a o nejaký čas máte opäť chuť na maškrtu. A počet prijatých kalórií sa neustále zvyšuje. Preto sa snažte obetovať ráno 10-15 minút raňajkám. Ešte pred nimi si doprajte 1-2 poháre vody.

2. Majte po ruke niečo zdravé na upokojenie

Snažte sa z dosahu odstrániť nezdravé zásoby sladkostí a pochutín. Namiesto nich si zaobstarajte niečo zdravšie, po čom siahnete vtedy, keď vás práve „vytočí“ šéf alebo kolega. Môžu to byť orechy, semienka, ovocie vrátane sušeného alebo zdravé alternatívy sladkostí, ktoré si môžete pripraviť doma alebo kúpiť v špecializovaných obchodoch.

3. Zabudnite na donáškovú službu

Ak si dáte jedlo doviesť a zjete ho pri práci, o malú chvíľu ani nebudete vedieť, že ste niečo jedli a budete hľadať niečo ďalšie, čím uspokojíte hlad. Na jedlo sa vyberte do reštaurácie. Aktuálne je vo väčšine stravovacích zariadení na výber aj zdravšie jedlo. Myslite teda na to, že obedňajšia prestávka slúži na obed. Ak si obed nosíte z domu, stopnite si 30 minút a pomaly ho zjedzte v kancelárskej kuchynke či jedálni.

4. Káva, čaj a limonády nie sú zdravým pitným režimom

Ak pijete v práci málo tekutín, môžete si mylne interpretovať smäd ako hlad. Teda namiesto pohára vody doprajete telu kalórie navyše v podobe jedla. Snažte sa teda piť od rána po malých dúškoch. Výborná je čistá voda. Vhodným doplnkom pitného režimu na pracovisku sú aj minerálne vody a čaje.

5. Ráno si sadnete a okrem návštevy toalety sa takmer nehýbete

Hoci v práci treba pracovať, treba si dopriať aj krátke prestávky na oddych. Ak sa po celý čas nebudete hýbať, svaly stuhnú a domov sa vrátite bez energie. Využite preto každú možnosť na to, aby ste vstali od stola a poprechádzali sa. Poprípade vykonajte niekoľko cvikov na natiahnutie svalstva. Bude sa vám pracovať lepšie.

6. Myslite na desiatu a olovrant

Ak budete jesť menej viackrát denne, nestane sa, že začnete priberať. Preto sa snažte aj v práci siahnuť po zdravej a chutnej desiate i olovrante. Na desiatu si môžete dopriať napríklad ovocie. Vhodnou voľbou na olovrant je zeleninový šalát, jogurt, celozrnné pečivo so šunkou a syrom a pod.

-w-