PRÁCA Z DOMU UKRÝVA NÁSTRAHY – POHODLIE SA MÔŽE AJ VYPOMSTIŤ

PRÁCA Z DOMU UKRÝVA NÁSTRAHY – POHODLIE SA MÔŽE AJ VYPOMSTIŤ

Väčšina ľudí, ktorí mohli počas pandémie pracovať z domu, sa do kancelárií nevrátili, alebo sa vrátiť ani nechcú, kým nebude dostupná vakcína, ako informuje americký portál Vox. Home office teda pravdepodobne nezmizne ani po pandémii. Aby sa ale z práce z domu stal benefit, je potrebné vytvoriť si naň vhodné podmienky.

Na prácu z domu sa budú musieť zamestnanci pripraviť aj v roku 2021, vyplýva to z prieskumu HR Pulse, ktorý iniciovala spoločnosť Profesia a Open HR forum. Podľa prieskumu sa približne 21 percent oslovených slovenských firiem priklonilo k scenáru, že pracovníci odrobia polovicu pracovných dní z domu a zvyšok z pracoviska. Ďalších 17 percent personalistov to odhaduje na tretinu odpracovaných hodín z domu. Iní uvádzajú, že pravidlá pre budúci rok ešte len pripravujú.

Jedno je ale isté – to, čo si pred pár mesiacmi mnohí zamestnanci ani zamestnávatelia nevedeli predstaviť, je realitou. S príchodom pandémie sa všetko zmenilo a z pracovania z domu sa stal nielen benefit, ale nový štandard pre značnú časť pracovných tímov. Pracovať z postele ani z gauča môže byť pohodlné, môže sa však aj vypomstiť.

Ako skoncovať s bolesťou chrbta?

Práve bolesť chrbta môže byť jednou z nežiadúcich nástrah práce z domu. Zlé držanie tela, sedenie v sklonenej alebo zhrbenej polohe, prípadne ležanie pri notebooku, nie je zdravé. Dokonca ani dlhé sedenie v jednej pozícii, ktoré má za následok pocit stuhnutia, keď sa človek po niekoľkých hodinách práce postaví. Zaoblený chrbát alebo sklonená poloha na jednu stranu môže dlhodobo namáhať časti chrbtice a to môže viesť k bolesti, ako aj k ďalším problémom. Preto by mali zamestnanci pri svojej práci sedieť rovno, ramená držať vo vodorovnej pozícii a neposúvať panvu dopredu.

Pri už existujúcich bolestiach chrbta je niekedy potrebné siahnuť po hrejivom vankúšiku. Pomôcť môže ale aj joga alebo masáž.

Ak má človek problém so správnym držaním tela a hrbením, významne vtedy pomôže stôl s nastaviteľnou výškou. Vďaka nemu je možné striedať polohy, chvíľu pracovať po sediačky a potom sa k stolu jednoducho postaviť a nastaviť si ho do zodpovedajúcej výšky. „Výškovo nastaviteľné stoly majú tú výhodu, že zlepšujú prúdenie krvi a zásobujú naše telo kyslíkom. Znižuje sa pri nich riziko krvných zrazenín a iných nebezpečných zdravotných problémov,“ vysvetľuje Kateřina Zaydlarová, riaditeľka pražského Centra zdravého sedenia a spoločnosti Modesk.

Výškovo nastaviteľné stoly sú v zahraničí už známe. V článku pre portál Healthline ich odporučil ortopéd William Morrison, ktorý zdôraznil, že zlé držanie tela v sede môže byť častým dôvodom bolesti. Ako ale upozorňuje Kateřina Zaydlarová, treba sa starať aj o zdravie najmenších, pretože nastaviteľné stoly nie sú vhodné len do domácich kancelárií, ale aj pre predškolákov a školákov. Nikdy z nich nevyrastú.

Zdroj: Vox.com, Healthline.com, Profesia.sk