Poznáte ryžovú diétu?

Poznáte ryžovú diétu?

 

Ak patríte k vyznávačom rozličných diét, určite by ste nemali vynechať ryžovú diétu. Ryža je základným druhom potravy v mnohých krajinách a je populárnou plodinou na celom svete. Na skúmanie vplyvu ryže na zdravie človeka sa podujal už v roku 1936 Walter Kempner. Tento rok možno považovať za dátum vzniku ryžovej diéty, ktorá sa plynutím času zdokonaľovala až do dnešnej podoby. V súčasnosti môžete vyberať z pestrej palety ryžových diét.
 
Čo zistil Walter Kempner?
Už v tridsiatych rokoch minulého storočia nemecký lekár Walter Kempner zistil, že ľudia konzumujúci ryžu sú oveľa zdravší. Ryža ako hlavný zdroj obživy zabraňuje vzniku obezity, vysokého krvného tlaku, chorôb srdcovo-cievneho systému a cukrovke. Sám nemecký lekár zostavil svojim pacientom ryžovú diétu, ktorá im pomáhala zbaviť sa zdravotných ťažkostí.
 
Ako ryžová diéta funguje?
Zástancovia ryžovej diéty uvádzajú, že je založená na konzumácii zdravých sacharidov. Diéta sa sústreďuje na elimináciu tukov a solí. Človek v prevažnej miere pri tejto diéte konzumuje ovocie a zeleninu, ktorá je zdrojom vlákniny. Podstatnú časť prijímanej potravy tvoria samozrejme obilniny, ryža a mliečne výrobky. Postupne sa do diéty pridáva konzumácia chudého mäsa a rýb.
 
Zásady ryžovej diéty
Konzumácia jedál podľa ryžovej diéty je rozdelená na diely. Čo to znamená? Diétu môžete držať v rozmedzí tri až desať dní. Namiesto bielej ryže konzumujte celozrnnú, ktorá je bohatšia na vitamíny a minerálne látky. Ryža sa pripravuje bez soli a oleja. Veľmi dôležitý je pitný režim.
 
V prvý deň budete konzumovať dva diely škrobov a dva diely ovocia na raňajky, obed aj večeru.
Počas ďalších siedmych dní si dajte na raňajky 1 diel škrobu, 1 diel ovocia a 1 diel mlieka. Obed a večera bude pozostávať z troch dielov škrobov, 3 dielov zeleniny a 1 dielu ovocia.
Nezabúdajte, že:
1 diel škrobu = krajec chleba = 1/3 šálky varenej ryže = 1/2 šálky dusených cestovín
1 diel ovocia = 1 kus ovocia = 1 šálka ovocia
1 diel zeleniny = 1 kus zeleniny, 1/2 šálky varenej zeleniny
1 diel mliečnych výrobkov = 1 šálka mlieka = 1 šálka jogurtu = 1/2 šálky tvarohu
 
Pozitíva a negatíva ryžovej diéty
Veľkým pozitívom diéty je vysoký podiel vlákniny, ktorá je pre organizmus prospešná. Podľa viacerých odborníkov nie je diéta žiadnym pochybným výmyslom, ale je založená na dlhoročných štúdiách a pozitívnych výsledkoch. Ďalším kladom diéty je nízky príjem solí a tukov. Ak držíte „pravú“ ryžovú diétu, inštruktori vám poskytnú dôležité informácie o rôznych druhoch cvičenia a zdravej výžive. Odporúčame zakúpiť odbornú literatúru, ktorú treba pred začatím diéty pozorne prečítať.
Podobne ako pri ostatných diétach sa za negatívum považuje nízky energetický príjem a s ním spojené ťažkosti v podobe únavy a pretrvávajúceho hladu.
 
MIMI
Foto: flickr/tamaki