Potraviny, vďaka ktorým si udržíte energiu a budete aktívni!

Potraviny, vďaka ktorým si udržíte energiu a budete aktívni!

 

Zdravej výžive sa venujú odborníci v rozličných diskusných reláciách na televíznych obrazovkách. Kníhkupectvá sú preplnené knihami s odporúčaniami, ktoré zaručujú dlhý a kvalitný život. Internetové stránky sa predbiehajú v novinkách z oblasti zdravého životného štýlu. Už deti v materskej škôlke vedia rýchlo vymenovať potraviny, ktoré sú pre človeka zdravé a naopak. Poznáte zložky potravy, ktoré podporujú tvorbu energie? Viete, čo máte jesť, aby ste boli vitálnym človekom a dožili sa vysokého veku?
Stravu poskytujúcu kvalitný zdroj energie, ktorá robí človeka aktívnym, možno rozdeliť do štyroch hlavných skupín. Patria sem čerstvé ovocie, zelenina, produkty obsahujúce celozrnný škrob a strukoviny.
 
Dôvodov, pre ktoré sa odporúča jesť dostatok zeleniny, je niekoľko. Niektoré druhy zeleniny obsahujú sacharidy, ktoré ľudský organizmus premieňa na kvalitnú energiu takmer okamžite. Zelenina obsahuje bohatú zásobu dôležitých minerálnych látok – vápnika, horčíka, železa a draslíka. V čerstvej zelenine je dostatok vody, teda skvelým spôsobom dopĺňa telesné tekutiny, ktoré telo pri svojich funkciách vylučuje. Výhodou zeleniny je nízky počet kalórií a ľahká stráviteľnosť. Zelenina je stvorená pre redukciu hmotnosti. Čo sa týka energetických procesov, zelenina uvoľňuje sacharidy do organizmu postupne. Podieľa sa na udržiavaní stabilnej hladiny cukru v krvi, čo je veľmi dôležité. Pri redukčných diétach by zelenina mala byť základnou zložkou jedálneho lístka. Vhodná je kombinácia s kuracím mäsom, tvrdými syrmi alebo grahamovým rožkom. Nezabúdajte na dostatočné množstvo rôznych semien. Vhodné sú ľanové, prípadne slnečnicové.
 
Po zelenine je skvelou zásobárňou energie ovocie. Ovocie obsahuje dostatok vody, ale počet kalórií je vyšší ako pri zelenine. Podobné so zeleninou sú aj vlastnosti, ktorými sú ľahká stráviteľnosť a postupné uvoľňovanie cukru do krvného obehu. Ovocie je vhodné pre redukčné diéty, ale jeho konzumáciu treba strážiť kvôli vyššej kalorickej hodnote. V ovocí je zastúpený draslík, ktorý je nevyhnutným prostriedkom pre udržanie zdravých svalov a nervov.
Veľmi často zabúdame pri stravovaní na strukoviny. Strukovinám sa vyhýbame najmä z dôvodu nafukovania. Táto vlastnosť sa však dá obmedziť správnou prípravou strukovinových pokrmov a obmedzením konzumácie pečiva spolu so strukovinami. Strukoviny sú dôležité pre prísun dôležitých vitamínov skupiny B. Podobne ako ovocie a zelenina sa podieľajú na udržaní stabilnej hodnoty cukrov v organizme.
 
Produkty obsahujúce celozrnný škrob disponujú množstvom vitamínov skupiny B. Dôležité sú pre obsah chrómu, ktorý má dôležitú funkciu pri premene cukrov. Na kvalitu červených krviniek má vplyv železo a kyselina listová, ktorú sú zastúpené v celozrnnom škrobe.
 
Zdroj: J.Briffa, Jedlom k zdraviu, Ikar 2000
MIMI
Foto: flickr/Jens Dahlin