Ako zvýšiť podiel hnedého tuku a spáliť viac kalórií?

Tuk si väčšina z nás spája s negatívnymi účinkami na zdravie. Neslávny v tomto smere je najmä viscerálny tuk, ktorý zvyšuje riziko civilizačných ochorení. Avšak existuje aj zdraviu prospešný tuk, ktorému hovoríme hnedý tuk.

Možno ste si všimli, že malé deti chodia najradšej bosé a nie je im chladno ani vtedy, keď dospelí majú na sebe dve vrstvy oblečenia. Za túto skutočnosť môže byť zodpovedný práve hnedý tuk.

Rodíme sa s potrebným množstvom hnedého tuku, pretože bábätká nevedia samy regulovať svoju telesné teplotu. Avšak najmä v dôsledku sedavého spôsobu života, nezdravej stravy a aj pohodlnosti ho postupne strácame.

Rozdielne množstvo hnedého tuku máme aj my, dospelí. Ak dvaja ľudia jedia to isté a rovnako cvičia, nemusia vyzerať rovnako. Zdá sa, že jedným z dôvodov je množstvo hnedého tuku, ktorý ovplyvňuje fungovanie metabolizmu a aj riziko vzniku obezity.


Zdroj foto: freepik.com

Hnedý tuk verzus biely tuk. Aký je medzi nimi rozdiel?

Odborníci sú toho názoru, že existujú dva typy tukových buniek. Ide o biely a hnedý tuk. Zaujímavý pre zdravie a štíhlu líniu je najmä hnedý tuk, pretože je spojený so schopnosťou spaľovať viac kalórií využitých na tvorbu tepla. Hnedé tukové tkanivo slúži na reguláciu telesnej teploty v chlade. Teda sa aktivuje predtým, ako sa začnete triasť od zimy.

To znamená, že vďaka hnedému tuku je vo vnútri tela vyššia teplota a to redukuje množstvo bieleho tuku. Toho má, bohužiaľ, väčšina z nás o niečo navyše. Existujú aj dôkazy o tom, že hnedý tuk dokáže spáliť až päťkrát viac energie ako iné typy tuku.

Ak to zhrnieme, tak hnedý tuk je zodpovedný za produkciu tepla na zahriatie krvi v ľudskom tele a aktivuje sa pri nízkych teplotách. Jeho úlohou je produkcia tepla tým, že rozkladá krvný cukor (glukózu) a aj molekuly tuku. Tento proces je známy pod pojmom termogenéza.

Hnedý tuk je teda nevyhnutný pre udržiavanie telesnej teploty, výrobu a skladovanie energie, spaľovanie kalórií a kontrolovanie hladiny cukru a inzulínu v krvi.

Dobrou správou je, že hnedý tuk je súčasťou tela dospelých a jeho množstvo môžeme cieleným úsilím zvýšiť. Zaujíma vás ako? V tom prípade čítajte ďalej.


Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako zvýšiť podiel hnedého tuku

Udržanie a tvorbu hnedého tuku môžete zvýšiť konzumáciou zdravej, pestrej a vyváženej stravy, cvičením a otužovaním. Poďme však poporiadku. Ako zvýšiť podiel hnedého tuku v tele?

  • Doprajte si 5-krát týždenne studenú sprchu alebo ľadový kúpeľ, pretože nízka teplota prinúti telo produkovať teplo aktiváciou hnedého tuku. Tým pádom spálite aj viac kalórií.
  • Dbajte o optimálny prísun železa prostredníctvom stravy. Hnedé tukové bunky sú bohaté na železo, a preto ho potrebujú. Doprajte si, napríklad hovädzí steak, celé zrná, listovú zeleninu či čiernu fazuľu.


Zdroj foto: freepik.com

  • V rámci zdravej a pestrej stravy si doprajte potraviny s obsahom kyseliny ursolovej. Zdá sa, že jablká a sušené ovocie obsahujú túto chemickú látku, ktorá aktivuje produkciu hnedého tuku. Naopak, vyhýbajte sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám a jedzte s mierou.
  • Cvičenie aktivuje v organizme irisín, hormón, ktorý prikazuje hnedému tuku spaľovať ten biely. Výsledkom je vznik béžového tuku.
  • Doprajte si primeraný spánok a  naučte sa zvládať stres.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com