Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C

Robíme všetko preto, aby sme vyzerali mlado a sviežo. Hľadáme, experimentujeme, skúšame. Jednoducho, snažíme sa, aby naša pleť vyzerala čo najlepšie, pretože odzrkadľuje nás skutočný vek. Riešenie nám však ponúka samotná príroda, pretože potraviny bohaté na vitamín C pleť chránia a posilňujú.

Vitamín C a pleť
Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pleť chráni pred voľnými radikálmi, dodáva jej pevnosť, pružnosť a sviežosť. Ovplyvňuje produkciu kolagénu a elastínu, ktoré sú pre krásnu pleť kľúčové. To znamená, že ak sa rozhodnete jesť veľa potravín bohatých na vitamín C, eliminuje to tvorbu vrások a podporí hojenie rán. Dostatok vitamínu C v ľudskom organizme zabraňuje tiež vzniku suchej a šupinatej pokožky.

Pleť odzrkadľuje celkové zdravie
Míňate desiatky eur mesačne za kozmetické procedúry, krémy či najrozličnejšie séra proti vráskam? Nemusí to tak byť, pokiaľ si uvedomíte, že pleť do značnej miery odzrkadľuje celkové zdravie človeka. To znamená, že ak bude vaše telo čisté zvnútra a bude disponovať dostatkom živín, prospeje to aj vašej pleti. V tomto smere sú dôležité aj potraviny, ktoré obsahujú veľa céčka.

Stravovanie a krásna pleť
Odporúčaná denná dávka céčka je približne 60 mg. Vitamín C sa v hojnom množstve nachádza v ovocí a zelenine. Uvedené údaje predstavujú obsah vitamínu C v 100 gramoch ovocia a zeleniny. Ak chcete mať krásnu a zdravú pleť, snažte sa ich konzumovať v hojnom množstve:

* žltá paprika: 184 mg
* guava (tropické ovocie): 228 mg
* kel: 120 mg
* kivi: 93 mg
* brokolica: 89 mg
* jahody: 59 mg
* pomaranče: 53 mg
* zelený hrášok: 60 mg
* papája: 60 mg

Ďalšie výhody vitamínu C
Okrem toho, že vitamín C prospieva pleti, chráni celý organizmus pred rozličnými ochoreniami. Podporuje činnosť imunitného systému, pomáha držať na uzde krvný tlak, je nevyhnutný pre vstrebávanie železa atď. Céčko by mali vo zvýšenom množstvo konzumovať nielen tí, čo chcú mať krásnu a zdravú pleť, ale aj fajčiari, ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, trpia chronickými ochoreniami a pod.

Domáce pleťové masky, ktoré dodajú pleti vitamín C zvonku
Jahodová maska
Na prípravu potrebujete niekoľko dôkladne umytých jahôd, ktoré treba roztlačiť a zmiešať s 2 polievkovými lyžicami bieleho jogurtu. Môžete pridať aj obsah jednej kapsule vitamínu E. Ak sa nebojíte experimentovať, namiesto jahôd môžete použiť aj guavu, ktorá je tiež veľmi bohatá na céčko.

-m-