Pomáhajú vám vaše deti? Čo všetko by už vo svojom veku mali ovládať?

Pomáhajú vám vaše deti? Čo všetko by už vo svojom veku mali ovládať?

Domácnosť hore nohami, pretože vám po dome pobehuje kŕdeľ detí? O to lepšie! Spolu vám práca pôjde oveľa rýchlejšie. Určite už nie sú až také malé, aby nezvládli aspoň malý zlomok z bežných domácich prác.

Deti musíte viesť k poriadku a hygiene odmalička. Sú to návyky, ktoré si postupne budú len rozvíjať a prehlbovať. Ak to na samom začiatku zanedbajú rodičia, stanete sa otrokom vo vlastnej domácnosti. A to určite nechcete zažívať! Z každého problému sa dá dostať, rovnako tak má mať aj v domácnosti všetko svoje miesto.

Čo by ste mali naučiť svoje 2 až 3-ročné detičky? Hlavne už majú zvládnuť základné hygienické úkony. Samostatne ísť na WC, umyť si ruky, tvár, každé ráno aj večer si vyčistiť zúbky. Samozrejme, ak máte vyššie umiestnené umývadlo alebo nedočiahnu na uterák, pomôžte im. Lepšie by však bolo všetko im prispôsobiť. K dispozícii sú detské schodíky k umývadlu a na WC im zaobstarajte detský sedák. Postupne ich už aj vo vani učte umývať si telo, vedieť použiť šampón a pod.

Ďalej by už mali mať zvládnuté vyhadzovanie odpadkov, papierikov a podobného neporiadku do koša. Naučte ich samostatne si ho otvoriť a prízvukujte im, že potom si treba umyť ruky. Musia už vedieť upratať si po sebe hračky. Aspoň ich uložiť do boxov a na nižšie skrinky uložiť bábiky, knižky a pod. Taktiež ich učte, že špinavé oblečenie sa dáva do koša na prádlo. Aj to by mal zvládnuť každý drobec!

Staršie deti, teda 4 až 5-ročné sa už musia predovšetkým samostatne obliecť, obuť a vedieť si po sebe oblečenie uložiť do skrine. Rovnako by im nemalo byť cudzie ustlať si posteľ, používať vysávač a prichystať príbor k jedlu. Postupne ich učte zmyť z podlahy aspoň menšie nečistoty, používať zmeták a metličku. Svoju izbu už majú mať zvládnutú sami, teda čo sa týka uloženia hračiek a vyhodenia odpadkov.

6 – 7 ročné deti už vám majú byť na pomoc pri väčšej časti bežných domácich prác. Nemalo by im byť cudzie vysávanie, práca s mopom, polievanie kvetín či utretie stola po jedle. Rovnako ich už zapájajte aj do prác okolo domu.

Pri 8 až 9 ročných deťoch dbajte, aby v ničom, čo ste ich doposiaľ naučili, nepoľavili. Začnú vzdorovať, no vy im neustupujte. Radšej im povinností ešte pridajte. Už by mali vedieť roztriediť prádlo na pranie, pripraviť jednoduché raňajky či večeru. Pod tým sa myslí napr. praženica, puding, kaša a pod. Umývanie riadov či naplnenie, respektíve vyprázdnenie umývačky môžete nechať na ich plecia. V prípade, že máte mladšie deti, svojich súrodencov musia vedieť bez problémov postrážiť. A čo sa týka 10-ročných a viac? Tie sú už schopné hlavne kritizovať a odvrávať! Len ich nezačnite ľutovať a hlavne cez voľné dni ich zapájajte do každej jednej domácej práce. Po rokoch sa im to určite zíde!  

Tatiana