Pohnete telom, rozhýbete mozog

Pohnete telom, rozhýbete mozog

Cievna mozgová príhoda (CMP) postihuje stále viac Slovákov. Kým napríklad v roku 2007, kedy bol na Slovensku založený Register cievnych mozgových príhod, v ňom bolo zaznamenaných 7 420 pacientov s CMP, v roku 2017 to bolo už 11 556. Ľudský mozog je ale „zázračný“ orgán. Vďaka svojej neuroplasticite, schopnosti vytvárať nové spojenia, dokáže s pomocou intenzívnej neurorehabilitácie  čeliť osudu aj po takejto nečakanej príhode alebo úraze.

Cievna mozgová príhoda je svojím spôsobom horšia ako srdcový infarkt. Ten je pre pacienta pri veľkom rozsahu buď fatálny alebo ho možno rýchlym zákrokom zachrániť. Pri cievnej mozgovej príhode sa však odumreté mozgové bunky obnoviť nedajú. Pacienti po mozgovej porážke mávajú rôzne následky. Pri nedokrvení mozgu bývajú zväčša postihnuté jeho dôležité centrá, chorí môžu často až zostať odkázaní na lôžko, majú ochrnutú časť tela, tŕpnutie, poruchu reči a mnohé iné postihnutia, ktoré sú nielen závažným zdravotným, ale aj spoločenským problémom.

MLADOSŤ NIE JE PRE CMP PREKÁŽKOU

36-ročného mladého muža vytrvalo bolí šija. Lekár na pohotovosti pripíše bolesti prievanu. Keď muža o deň neskôr hospitalizujú, vyšetria ho CT prístrojom s kontrastnou látkou až na druhý krát. Pri zákroku však dlho namáhaná cieva praskne, mozog sa poškodzuje. Pacient sa po prebudení ocitá v stave blízkom tzv. bdelej kóme.  Typický príbeh, ako lekár môže na základe nízkeho veku pacienta prehliadnuť dôležité varovné signály. 

\"Aj z vlastnej skúsenosti môžem konštatovať, že veková hranica ľudí s náhlou cievnou mozgovou príhodou sa neustále znižuje. Táto skutočnosť je alarmujúca, najmä ak si uvedomíme, že z 10 000 (nových) pacientov ročne je 300 mladších ako 40 rokov. Bez ohľadu na to, či príhoda postihne ľudí v produktívnom alebo v dôchodkovom veku, je dôležitá kontinuálna rehabilitácia a v prípade potreby aj logopedická starostlivosť,“
hovorí PaedDr. Adelaida Fábianová, medicínska riaditeľka ADELI Medical Center, medzinárodného rehabilitačného centra v Piešťanoch,  ktoré sa špecializuje na liečbu pacientov s neurologickými poruchami pohybu.

Pri včasnej a správnej intervencii a komplexnom prístupe sa však aj pacient po CMP môže vrátiť do bežného súkromného a pracovného života. Vďaka spojeniu intenzívnej fyzioterapie, neurológie a logopédie, pri využití podpornej liečby elektroterapiou, masážami a hydroterapiou sa zvyšuje rýchlosť zlepšovania fyzického aj psychického stavu pacienta.

KYSLÍK LIEČI

Veľkou pomocou nielen pri neurologických príhodách je pravidelný pobyt v hyperbarickej komore. Z neurologického hľadiska kyslík zlepšuje mozgovú mikrocirkuláciu a mozgový metabolizmus, znižuje opuch mozgu a zachováva činnosť čiastočne poškodených tkanív. Tiež pomáha znižovať vnútrolebečný tlak. Zvýšený prísun kyslíka  vplýva aj na presmerovanie prúdenia okysličenej krvi  do poškodeného tkaniva, takže rany sa dokážu rýchlejšie zahojiť. To je kľúčové napríklad pri liečbe diabetickej nohy či dekubitov a ťažko hojacich sa rán.

Tím odborníkov v medzinárodnom rehabilitačnom centre ADELI rieši neurologické poruchy pohybu u pacientov s vrodenými indispozíciami a takisto aj po mozgových príhodách či úrazoch mozgu a miechy komplexne. Na ich chodbách preto môžete stretnúť predčasne narodené deti s detskou mozgovou obrnou s mamičkami, ale aj športovcov, manažérov, dokonca aj dôchodcov, ktorí v ADELI pravidelne rehabilitujú, aby zvrátili alebo aspoň zastavili zhoršovanie svojho zdravotného stavu vzniknutého nehybnosťou.  Pacientom z celého Slovenska pomáha získavať financie na absolvovanie kvalitnej, individuálnej a intenzívnej neurorehabilitácie, ktorá na Slovensku, bohužiaľ, nie je napriek vynikajúcim výsledkom dostatočne hradená z verejného zdravotného poistenia, aj Nadácia ADELI. Jednou z jej činností je aj každoročné  vydanie charitatívneho kalendára ADELI s fotografiami ľudí, ktorí pravidelne v ADELI rehabilitujú a prekonávajú hranice samých seba, aby sa čo najviac osamostatnili.

Výstava týchto fotografií pod názvom SILA VÔLE sa bude konať od štvrtka 24. januára 2019 do stredy 6. februára 2019 v nákupnom centre Eurovea Bratislava. Pomohol ju otvoriť aj Boriš Pršo, ktorý úspešne v ADELI rehabilituje po cievnej mozgovej príhode z roku 2017. A radou zo svojej vlastnej skúsenosti,  „počúvajte svoje telo a pri prvých signáloch nepohody si oddýchnite, nemusí byť všetko na 100 %,“ pozval všetkých prítomných na prehliadku výstavy.

Na 4 infopointoch výstavy uvedie piešťanské rehabilitačné centrum revolučnú technológiu spoločnosti VIRTUAL MEDICINE. Pohľadom cez 3D okuliare a s odborným výkladom fyzioterapeutov spoznajú návštevníci princíp neurorehabilitácie a začnú pozornejšie vnímať svoje telo a jeho skryté hrozby.  Infopointy budú otvorené:
Štvrtok 24. januára 2019 – 17,00-19,00 hod.
Nedeľa 27. januára 2019 – 15,00-17,00 hod.
Štvrtok 31. januára 2019 – 17,00-19,00 hod.
Nedeľa 3. februára 2019 – 15,00-17,00 hod.