Počet návštevníkov slovenských Pompejí stúpa

Počet návštevníkov slovenských Pompejí stúpa

Múzeum v obci Bojná už dva roky predstavuje verejnosti významné nálezy z Veľkomoravského hradiska. Múzeum sídli v priestoroch obecného úradu a ročne ho navštívi viac ako 3000 návštevníkov.
Archeologické múzeum Veľkej Moravy je pokračovaním výstavy, ktorá vznikla v roku 2007 v kultúrnom dome v obci Bojná. „Je to je jedno z najmladších múzeí na Slovensku a pre nás je veľkým prekvapením, že záujem turistov oň stúpa. Za minulý rok nás navštívilo vyše 3000 návštevníkov. Veľký záujem je hlavne zo strany škôl a turistov, ktorí sa zaujímajú o národnú históriu. Na hradisku sa dokladujú najstaršie kresťanské nálezy na našom území. Všetky predmety, ktoré návštevník môže vidieť sú len zlomok nálezov, ktoré sa našli za krátke obdobie,“ uviedol Jozef Stankovský, starosta obce Bojná.

Medzi najvýznamnejšie exponáty Hradiska v Bojnej patria pozlátené plakety, na ktorých sa nachádzajú prvé písomné texty na našom území. „Plakety boli pravdepodobne súčasťou oltára, ktorý so sebou priniesla kresťanská misia. S najväčšou pravdepodobnosťou bola buď z Írska alebo severotalianskej Aquilei. Predpokladá sa to preto, lebo doposiaľ je v severnom Taliansku podobný prenosný oltár uložený v jednej z tamojších katedrál a figurálna výzdoba na ňom je veľmi podobná. Tento rok by sme radi exponáty v múzeu obohatili o repliku veľkomoravského meča, ktorý by bol vyrobený na základe artefaktov, ktoré sa u nás našli. Ďalším exponátom by mal byť 3D model Hradiska a autentická replika najstaršieho zvona v strednej Európe, ktorý sa u nás našiel.“

Súčasťou múzea je aj expozícia v prírode, ktorý sa nachádza priamo na hradisku. „Hradisko mnohí prirovnávajú k slovenským Pompejam, pretože na ňom podobne zanikol život veľmi náhle a nálezy sa zachovali až do dnešných dní. V súčasnom období sa zameriavame na vytváranie podmienok pre zážitkové poznávanie histórie. Na hradisku stojí jedna menšia hospodárska budova a dve slovanské obydlia, ktoré sú modelovou rekonštrukciou príbytkov, ktoré približne pred 1200 rokmi stáli priamo v hradisku. Tento rok by sme radi doplnili túto časť expozície o piecku na chlieb,“ dodáva Jozef Stankovský.
Múzeum a hradisko Valy v obci Bojná je otvorené celoročne.

Autor: TAMO
Foto: TAMO, Jozef Stankovský