Piešťanky v reprezentačnom drese

Piešťanky v reprezentačnom drese

V úvode tohto roka  obliekli reprezentačný dres Slovenska dve nádejné piešťanské športovkyne. Stále len 15-ročná basketbalistka Laura Horvátová si zahrala za Slovensko na turnaji Olympijských nádejí v českom Zlíne a hokejistka Gabriela Žitňanská zasa hrala na majstrovstvách sveta prvej divízie hráčok do 18 rokov v švajčiarskom Romanshorne.

Viac sa darilo Horvátovej, ktorá si spolu so svojimi spoluhráčkami priviezla zo Zlína striebornú medailu za druhé miesto. Slovenky tam zdolali Poľsko i Maďarsko a o prvenstvo sa pripravili prehrou s domácim Českom v pomere 70:75. Horvátová, ktorá začínala v Piešťanoch s basketbalom ako desaťročná u trénerky   Larisy Vykukelovej, je zároveň najmladšou hráčkou extraligových Piešťanských Čajok. Na spomínanom turnaji sa jej najviac darilo v zápase s Poľskom, v ktorom dala 12 bodov.

Hokejová obrankyňa Gabika Žitňanská je i napriek mladému veku  ostrieľanou slovenskou reprezentantkou, ktorá si zahrala nielen za dorastenky, ale aj za ženy Slovenska. Naposledy reprezentovala na MS žien prvej divízie v kategórii do 18 rokov vo Švajčiarsku. Tam sa Slovenskám príliš nedarilo, pretože z piatich zápasov vyhrali iba jeden – s Rakúskom 3:1. Po tesných prehrách 1:2 so Švajčiarskom, Japonskom a Nórskom a záverečnej prehre 2:6 s Francúzskom totiž zostúpili do druhej divízie. Žitňanská je aj v nominácii družstva žien Slovenska na kvalifikačný turnaj o postup na ZOH v Soči.

(na)