Päť stratégií pre efektívnejšie čítanie a učenie

Päť stratégií pre efektívnejšie čítanie a učenie

 S rastúcim množstvom informácií a podnetov, ktoré musí náš mozog každý deň spracovať, celkom prirodzene rastie aj náročnosť ich dlhodobého uchovávania v pamäti. Svoje by o tom vedeli povedať nielen študenti a žiaci, ale aj mnohé profesie. Kto chce byť produktívny a nestrácať čas, musí sa naučiť čítať efektívne. Pomáha opakovanie, farebné označovanie, ale aj staré dobré, rukou písané, poznámky.

Keď človek vie, ako efektívnejšie študovať a spracovávať informácie, je nielen schopný sa toho viac naučiť a zlepšiť tak svoje výsledky v škole aj v práci, ale vie to robiť aj s vynaložením menšieho úsilia.

Krok 1: Písanie rukou má stále zmysel

Aj keď si už mnohí pri štúdiu aj pri práci zvykli na písanie poznámok priamo do počítača, práve klasické ručné písanie môže byť skvelým nástrojom, ako zefektívniť nielen čítanie, ale aj zapamätanie jednotlivých informácií.  O informácii, ktorá človeku prejde „nielen očami a ušami, ale aj rukou“, musí totiž mozog viac premýšľať a tak sa zvyšuje pravdepodobnosť, že si ju zapamätá. O to viac to platí pri písaní poznámok z prednášok alebo prezentácií. Pri ručnom písaní navyše mozog musí určiť to najdôležitejšie z počutého, čítaného, takže aj následné učenie je jednoduchšie a rýchlejšie.

Krok 2: Riadna výbava pre efektívne čítanie

Pri štúdiu aj pri práci sa oplatí mať pri sebe praktické pomôcky, ktoré pomôžu pretriediť si myšlienky a vytvoriť si systém. „Používam osvedčenú trojkombináciu. Na farebné lepiace bločky Post-it v klasickej veľkosti 76 x 76 mm sa dobre zapisujú hlavné heslá, Post-it záložky v tvare šípok sa hodia na vyznačenie dôležitých pasáží v knihe, a nezaobídem sa ani  bez veľkých Post-it bločkov s riadkami, na ktoré si robím výpisky a zoznamy,“ hovorí Matej Polievka zo spoločnosti 3M.

Krok 3: Používanie farieb nielen na ozdobu

Časy zvýrazňovačov strieda etapa farebných bločkov. Ich výhodou je nielen to, že umožnia vytvoriť si  v poznámkach vlastný systém a potom sa v nich rýchlejšie orientovať, ale dajú sa ľahko upraviť, prelepiť, vymeniť. To sa so zvýrazňovačmi nedá. „Žltú farbu používam na dôležité čísla, ružovú na mená a zelenú na zaujímavé poznámky,“ približuje svoj systém triedenia informácií Matej Polievka z 3M. Farebné šípky sa zase dajú použiť na vyznačenie pasáží, ku ktorým je potrebné sa ešte vrátiť, alebo tých miest v texte, kde čitateľ skončil. Dobrý tipom pre rýchlejšiu orientáciu je tiež umiestnenie šípky tak, aby jeden koniec presahoval okraj strany a aj pri zavretej knižke, učebnici, či zošite naznačil, kde sa ktorá informácia nachádza.

Krok 4: Vytváranie a priebežné dopĺňanie zoznamov

Pri čítaní človeku napadajú myšlienky, ako získané informácie hneď využiť, alebo naopak čo všetko je ešte potrebné zistiť, naštudovať. To všetko môže rušiť koncentráciu. Preto je dobré mať po ruke lístok na zoznam bodov a otázok, ten postupne dopĺňať a riešiť ho až neskôr. Čítanie tak nie je nutné prerušovať a ešte vznikne praktický zoznam pre ďalší postup. Zoznam písaný na samolepiace bločky sa dá v prípade potreby prelepiť na nové miesto, či v prípade potreby zobrať so sebou napríklad do knižnice.

Krok 5: „Opakovanie matka múdrosti“

Na konci každej kapitoly, prednášky je dobré urobiť si krátke zhrnutie. Lepiaci papierik s poznámkami má tú výhodu, že sa dá z knihy prelepiť do zošita alebo bloku, alebo kamkoľvek, kde bude na očiach. Komu vyhovuje mať „sumáre“ v knihe, ten si ich zase môže prelepiť cez okraj, kde poslúži aj ako  záložka.
Efektívnejšie  čítanie sa na prvý pohľad môže zdať namáhavejšie, ale s použitím správnych pomôcok je aj čítanie náročného textu zábavné, a hlavne vedie k dobrému výsledku.

Produktové tipy:

Post-it® silne lepiace bločky vo veľkosti 76 x 76 mm
Vďaka super silnému lepidlu držia ešte lepšie ako klasické  Post-it® bločky. Majú viac farebných variácií, obvykle balenie obsahuje viac farebných bločkov po 90 lístkoch. Odporúčaná cena je 10,98 eur.

Post-it® záložky v tvare šípok
Samolepiace záložky v tvare šípky pomáhajú nasmerovať pozornosť tam, kde je potrebné. Štyri neónové farby ponúkajú rôzne možnosti rozlíšenia, hlavne vo väčšom množstve textu. Záložky je možné z podkladu ľahko odlepiť bez toho, aby zanechali akékoľvek stopy. Každá z farieb obsahuje 24 šípok. Odporúčaná cena je 5,81 eur.


 Post-it® silne lepiace bločky s riadkami vo veľkosti 101,6 x 101,6 mm
Veľkoformátové Post-it® bločky sú ideálne na výpisky alebo zoznamy, pretože majú predtlačené riadky. Vyrobené sú zo 100 % PEFC certifikovaných vlákien. V balení sú obvykle 3 bločky po 70 lístkoch. Odporúčaná cena je 7,98 eur.