Ako byť viac eko (nielen) v práci? 10 jednoduchých tipov!

Ako byť viac eko (nielen) v práci? 10 jednoduchých tipov!

Naše každodenné životy majú nesporný dopad na planétu a životné prostredie. A nezanedbateľnú časť života trávi väčšina z nás v práci. Ako môžeme prispieť k zlepšeniu situácie napríklad v bežnej kancelárii?

Online portál Shopalike.sk sa pozrel na základné oblasti kancelárskeho života a pripravil pre Vás hneď niekoľko jednoduchých tipov a krokov, ktoré môžete iniciovať či už na svojom pracovisku, alebo aj vo vlastných domovoch.

1. Fluorescentné žiarovky nahraďte LED svetlami

Vhodné osvetlenie je najmä v kancelárskom prostredí, kde zamestnanci dlhé hodiny pracujú s počítačmi, mimoriadne dôležité. Bežné fluorescentné tyčové žiarovky však môžu obsahovať ortuť (až 3,5 - 4mg). LED svetlá majú pritom o 25% dlhšiu životnosť a ušetria 75% energie.

2. Vyberajte vhodnú elektroniku čo vydrží

Experti bijú na poplach! V roku 2020 sa EU dostane do bodu, kedy každý rok vyprodukuje 12 miliónov ton elektro odpadu. A recyklujeme iba 20%! Pri výbere kancelárskej elektroniky teda dbajte na to, aby ideálne slúžila Vašim potrebám a mala čo najdlhšiu životnosť.

3. Papier používajte rozumne

V ideálnom prípade papier nepoužívajte. Ak je to však treba, použite recyklovaný papier a tlačiareň nastavte na tlač na obe strany hárku. Produkcia recyklovaného papiera je totiž podstatne menej zaťažujúca pre životné prostredie. Spotrebuje až o 70% menej energie a vody. Každá tona recyklovaného papiera tiež zachráni 17 stromov.

4. Klímu nahraďte rastlinami

Až 20% všetkej elektrickej energie spotrebovanej v kancelárskych budovách na celom svete sa minie na klimatizáciu a ventilátory. Štúdie pritom preukázali, že vďaka rastlinám je možné znížiť teplotu v miestnosti až o 10℃. Pomôžu tiež so suchým kancelárskym vzduchom. Pridaným bonusom je, že Vám pomôžu so sústredením. Niektoré štúdie tvrdia, že až o 15%.

5. Noste si vlastnú fľašu na vodu

Vedeli ste, že každá jednorazová PET fľaša obsahuje 70% novo vyrobeného plastu? Prineste si radšej do práce vlastnú fľašu a napustite ju vodou z kohútika. Pitná voda v krajinách EU sa striktne kontroluje a týmto spôsobom tiež neušetríte iba množstvo vyprodukovaného plastu, ale aj CO2, ktorý vzniká pri preprave balených vôd. Ak máte o kvalite pitnej vody vo Vašom regióne pochybnosti, vyžiadajte si informácie priamo od dodávateľa.

6. Opravte kvapkajúce kohútiky

Kvapkajúce kohútiky nie sú iba neuveriteľne iritujúce. Sú najmä obrovskou čiernou dierou na pitnú
vodu. Ak z takéhoto kohútika vytečie 120 kvapiek vody za minútu, za jeden rok sa tak premrhá
takmer 23875 litrov. Dosť vody na naplnenie ⅓ malého bazéna!

7. Kávu si dajte bez mlieka

Aj zdanlivo nevinná šálka kávy sa môže podpísať na životnom prostredí. Výpočty ukazujú, že ak vypijete 4 šálky kávy denne, tak za jeden rok nazbierate karbónovú stopu ako bežné auto na trase 64,37 km. Ak si dáte denne 3 veľké latte, tak máte za rok dopad asi ako let lietadlom cez pol Európy.
Až ⅔ uhlíkovej stopy Vašej kávy totiž tvorí kravské mlieko. Môžete ho teda skúsiť nahradiť niektorou z rastlinných alternatív.

8. Prevarte iba toľko vody, koľko skutočne spotrebujete

Či už varíte vodu na kávu alebo čaj, dávajte si pozor na to, koľko vody prevaríte. Okrem toho, že nepoužitá prevarená voda často skončí vo výlevke, takýmto spôsobom ľahko ku svojej uhlíkovej stope pridáte aj 20g.

9. Nainštalujte dvojfázové splachovače

Až ⅓ všetkej pitnej vody, ktorá prúdi do budov, končí okamžite v kanáli! Neuveriteľné však? Príčinou je splachovanie toaliet. Jednoduchou výmenou jednofázového splachovača za dvojfázový však môžete ušetriť až okolo 67% vody. A ešte ušetríte na účte za vodu.

10. Vyberajte hygienické prodkuty šetrné k planéte

Jeden balíček bežných dámskych vložiek môže obsahovať rovnaké množstvo plastu ako 4 nákupné tašky. A pri zbere smetí na plážach našej planéty sa iba počas jedného dňa vyzbieralo 27938 tampónov a aplikátorov. K zmene môžu jednoducho prispieť aj toalety v kanceláriách, kde budú zamestnanci mať prístup k hygienickým produktom šetrnejším k prírode. Ekologickejším tampónom napríklad trvá rozklad približne 5 rokov. Bežným to môže trvať až 500.

Ďalšie zaujímavé informácie a tipy nájdete na stránke Shopalike.sk