Opunciový olej – poklad pre pokožku, vlasy i nechty

Opunciový olej – poklad pre pokožku, vlasy i nechty

Opunciový olej je známy aj ako kaktusový olej. Získava sa zo semien opuncie lisovaním za studena – na výrobu litra oleja je potrebných 1 000 kg ovocia, ktoré obsahujú zhruba 30 kg semien.

Opuncia je známa aj pod názvami pichľavá hruška alebo indiánska figa. Obľúbený je hlavne kvôli schopnosti eliminovať vznik vrások a hĺbkovo hydratovať pokožku či vlasy. Je bohatý na vitamíny E a K, antioxidanty, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, viaceré minerály a kyselinu linolovú.

Plusy opunciového oleja v kocke

  •     Olej výborne vyživuje, upokojuje, zvláčňuje a regeneruje pokožku. Dodáva jej povestnú iskru a chráni ju pred poškodením voľnými radikálmi.
  •     Zastúpené aminokyseliny podporujú produkciu kolagénu, čiže pravidelné používanie oleja zlepšuje pevnosť a pružnosť pleti.
  •     Vitamín K prispieva k lepšej elasticite pokožky a pomáha eliminovať nevzhľadné kruhy a vačky pod očami.
  •     Je stvorený na ošetrenie suchých vlasov – zabraňuje štiepeniu končekov, hĺbkovo ich regeneruje a chráni.
  •     Je výborným prostriedkom na zmiernenie viditeľnosti strií alebo drobných jaziev.
  •     Patrí k najvýznamnejším prírodným bojovníkom proti vráskam. Poradí si aj s očnými vráskami a tými okolo úst.
  •     Znižuje výskyt akné a je stvorený aj na ošetrenie mastnej pleti.
  •     Dodáva silu a pevnosť krehkým nechtom a vyživuje pokožku okolo nich, čiže zabraňuje napríklad tvorbe nepríjemných záderov.
  •     Je vhodný pre všetky typy pleti, teda mastnú, suchú, zmiešanú, normálnu i citlivú.
  •     Môže pomôcť aj pri rôznych kožných problémoch, ako je napríklad ružienka či ekzémy.

Ako sa olej používa?

Opunciový olej zaraďujeme do kategórie suchých olejov, čo značí, že na pokožke nezanecháva mastný film. Rýchlo sa vstrebáva a ľahko preniká do pokožky.
Možno ho využiť na ošetrenie pleti namiesto denného, nočného i očného krému či sér, ale takisto aj ako ich doplnok. Odporúča sa používať 2 razy denne na vlhkú pokožku po jej dôkladnom vyčistení. Na ošetrenie celej tváre by malo stačiť 3 – 6 kvapiek tohto oleja.

Výborný je aj ako súčasť doma pripravovaných masiek na tvár, telo či vlasy. Ak ho zmiešame napríklad s ricínovým olejom, je výborný aj ako masážny olej.

Kde olej zohnať a koľko stojí?

Opunciový olej zoženiete najmä v internetových obchodoch, ktoré sa sústreďujú na predaj esenciálnych olejov. 10 ml oleja stojí zhruba 20 – 30 eur v závislosti od kvality a  výrobcu.

Mirka