Okuliare na počítač: Fenomén, ktorý vám uľahčí každodennú prácu

Okuliare na počítač: Fenomén, ktorý vám uľahčí každodennú prácu

Nepretržitá práca s obrazovkou počítača si dokáže nekompromisne vyžiadať svoju daň na zdraví chrbtice, krku či očí. Námahu očí však možno výrazne eliminovať, a to používaním špeciálnych okuliarov.

Číre, žlté i oranžové

Okuliare určené pre tých, ktorí strávia prácou s počítačom väčšinu svojho denného času, možno zakúpiť v každej optike alebo dokonca aj v módnych e-shopoch, ktoré tieto okuliare ponúkajú v kategórii doplnkov. Na výber sú rôzne tvary šošoviek, farebné prevedenia rámov a takisto by ste pri kúpe mali venovať náležitú pozornosť farbe samotných skiel. V rámci odlišnej farebnosti skiel je totiž možné rozlíšiť tri skupiny okuliarov.

Číre sklá naznačujú, že majú schopnosť odfiltrovať 10% - 35% modrého svetla, ktoré vyžarujú všetky typy digitálnych obrazoviek vrátane smartfónov. Tento typ je aj najžiadanejším, keďže hlavnou cieľovou skupinou používateľov sú práve tí, ktorí potrebujú znížiť množstvo modrého svetla, ktorému sú vystavení výlučne v priebehu dňa.

Do strednej skupiny patria okuliare so žltými sklami, ktoré sú schopné odfiltrovať 35% - 65% škodlivého svetla z obrazoviek, a to predovšetkým z tých herných.

Pre vášnivých hráčov hier a tých, ktorí preferujú prácu s mobilom či počítačom v neskorých večerných hodinách sú odporúčané okuliare s jasne oranžovými sklami so schopnosťou odfiltrovať až 100% modrého svetla.

Zdroj: pixabay.com

Nielen z obrazovky

Kúpa prvých okuliarov by pravdepodobne viedla práve k poslednej skupine okuliarov, avšak aj stopercentná ochrana pred týmto žiarením nemusí zaistiť vytúžený výsledok. Modré svetlo je síce spájané hlavne s digitálnymi obrazovkami, ale ľudské oko toto žiarenie zachytáva každodenne aj bez používania počítača a jeho prítomnosť automaticky informuje mozog o aktuálnej časti dňa. Stopercentné odfiltrovanie modrého svetla má tak za následok rýchlejšiu únavu, keďže mozog vyhodnotí jeho nedostatok ako príchod večerných hodín, preto by okuliare so schopnosťou maximálneho filtra nemali byť používané pri dennej práci.

S dioptriami aj bez nich

Pred samotným ošiaľom, ktorý spôsobili okuliare s filtrom modrého svetla sa už táto funkčná technológia dostala do povedomia tých, ktorí svoj pracovný čas trávili prevažne v kanceláriách. Pri kúpe nových dioptrických okuliarov je totiž aj naďalej možná integrácia filtra modrého svetla s nižšími percentuálnymi hodnotami vhodnými do zamestnania.

Pokiaľ trpíte ďalekozrakosťou a o pohodlnú prácu s počítačom sa vám starajú dioptrické okuliare, oplatí sa informovať v miestnych predajniach ohľadom doplnenia funkcie filtra modrého svetla.

Zuzana Bánska