Okrúhlica spestrí jedálny lístok a dodá živiny

Okrúhlica spestrí jedálny lístok a dodá živiny

Okrúhlica je podobná kvake, avšak kvaka má osrienené lístky. Nie je náročná na pestovanie, znesie jesenné mrazy i polotieň. Takže si ju môžete pokojne dopestovať aj u vás doma a čerpať z nej zdravotné výhody.

Okrúhlica je skromná na pestovanie

Semienka okrúhlice si môžete zakúpiť v záhradkárskych potrebách. Na jej pestovaní je úžasné to, že je veľmi nenáročná, čiže úrodu môžete zbierať aj v studenších oblastiach Slovenska. Dariť sa jej bude však najlepšie pri teplotách od 12 – 20 stupňov Celzia. Vhodné je dopriať jej dostatok vlahy a živín v podobe vápnika. Vysievať ju môžeme buď na jar, alebo v lete do riadkov vzdialených 40 cm a do hĺbky 2 centimetrov. Pri zbere sa postupuje tak, že buľva sa vykope a vňať sa šetrne odreže. Na konzumáciu sú najlepšie mladé buľvy.

Výborná je surová i tepelne upravená

Okrúhlica je bohatá na vitamín C, ktorý je citlivý na teplo, čiže ak si z nej pripravíte šalát, zachová sa väčšina tohto vitamínu. Čo budete potrebovať na jeho prípravu? Na drobné kúsky nakrájajte okrúhlicu, cibuľku, uhorku i pažítku. Všetky ingrediencie zmiešajte a pripravte si dressing – kvalitný grécky jogurt dochuťte olivovým olejom, soľou, cukrom a citrónovou šťavu a pridajte k zelenine. Šalát môžete jesť samotný alebo ho podávať ako prílohu k mäsu. Mladá buľva je tiež výbornou alternatívou reďkovky, čiže sa hodí napríklad k pečivu. Alebo ju môžete podusiť a podávať k mäsu. Chutí vynikajúco.

TOP zdravotné výhody okrúhlice

Je výborná na posilnenie imunitného systému

Ak si okrúhlicu uvaríte alebo pripravíte v pare, v jednej šálke zostane zachovaných až 30 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, pričom céčko je kľúčovým hráčom v udržaní silnej obranyschopnosti. Podľa štúdie vedcov zo Švajčiarska má dostatočný prísun vitamínu C schopnosť zmierniť príznaky a skrátiť trvanie niektorých zdravotných ťažkostí či symptómov, ako je zimnica, zápal pľúc či hnačka. K posilneniu zdravia prispievajú aj ďalšie látky obsiahnuté v okrúhlici, ako napríklad mangán, vitamíny skupiny B, horčík, fosfor, železo a ďalšie.

Pomôže tráveniu

V šálke okrúhlice sa nachádzajú 3 gramy vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne vyprázdňovanie. Takisto dodáva pocit sýtosti. Okrúhlica je teda vhodným doplnkom jedálneho lístka tých, ktorí trpia zápchou alebo chudnú. Mimochodom, jedna šálka obsahuje iba 35 kcal.


Chráni pred rakovinou a podporuje zdravie srdca

Okrúhlica obsahuje vlákninu, vitamíny, minerály, stopové prvky a zlúčeniny, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine, ako sú indol-3-karbinol alebo glukozinoláty. K zdraviu srdca prispieva aj draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Jedna šálka verenej okrúhlice obsahuje približne 8 % odporúčanej dennej dávky draslíka.

-w-