Objavte čaro plávania

Objavte čaro plávania

Nie nadarmo sa hovorí, že najkrajšiu postavu majú plavci. Ak patríte k nadšencom vody a potrebujete zhodiť prebytočný tuk, nie je pre vás ideálnejší nápad, ako vyplávať si krajšiu postavičku. Nevyužívajte preto letné kúpaliská, či plavárne len na rekreačné povaľovanie a skúste to vziať do rúk trošku intenzívnejšie.

Plávame všetci
Tento šport je mimoriadne zdravý a univerzálny. Je vhodný pre každú vekovú kategóriu, minimálne zaťažuje pohybové ústrojenstvo, telo je nadnášané a kĺby netrpia. Precvičíte si veľké svalové skupiny, ale i drobné svaly, ktoré často pri cvičeniach zanedbávate, alebo o nich ani netušíte. Na to, aby ste videli výsledky v podobe vyformovanej postavy, musíte plávať hlavne pravidelne.

Nezabúdajte na správnu techniku
Technika plávania je dôležitým faktorom, ktorý rozhodne o tom, či vo vode svoje telo vytvarujete alebo nie. Aby ste totiž dosiahli viditeľné výsledky, treba sa plávaniu venovať istou intenzitou dostatočne dlhý čas a hlavne plávať skôr pomaly. Majte na pamäti, že sa aj pred týmto športom musíte poriadne zahriať a rozcvičiť, nie len tak skočiť do vody. Určite vás plávanie na začiatku unaví, nenechajte sa však odradiť a vydržte!

Nájdite si štýl, ktorý vám vyhovuje
Vo vode sa odporúča plávať rôznymi štýlmi, pretože každý jeden precvičuje isté svalové skupiny. Ich prepojením dokonale precvičíte celé telo. Častou chybou je to, že do plávania sa dostatočne nezapájajú nohy a väčšina pohybu vychádza z ramien a paží. Na tento omyl pozor, inak riskujete únavu a slabé vypracovanie svalov na nohách. Ktorýkoľvek štýl plávate, svalstvo celého tela je efektívne zapájané. Spozorujete to najmä v partiách chrbta, hrudníka, ale krásne vytvarované budú aj vaše paže a spodné končatiny. Spevní sa aj brucho a vizuálne lepšie bude na tom i váš zadoček.


Ak sa rozhodnete plávať pravidelne, iste nebudete ľutovať. Vyrysovanú postavu sme už spomínali, ale je tu aj zlepšená kapacita pľúc, odolnejší imunitný systém a v neposlednom rade ako bonus vaša postava stratí faldíky a získate pevné telo bez celulitídy. A o to nám v lete ide, nie? :)

Autor: Janka Radimáková