Nejete dostatok orechov, semien a rýb? Aj to je jedna z príčin vypadávania vlasov

Nejete dostatok orechov, semien a rýb? Aj to je jedna z príčin vypadávania vlasov

Podobne, ako sú mnohé funkcie v ľudskom tele závislé od správnej výživy, aj stav vlasov možno ovplyvniť životosprávou.

Za kvalitu vlasov je do značnej miery zodpovedná dedičnosť. Podstatnú rolu zohráva celkový životný štýl. Vlasy reagujú negatívne na vonkajšie vplyvy, fajčenie, nevhodnú starostlivosť či nedostatok spánku. Ako kvalitu vlasov zlepšiť a zároveň zabrániť ich vypadávaniu?

Čo by nemalo v jedálnom lístku chýbať?

Keďže sú vlasy zložené prevažne z bielkovín, vyžadujú hlavne dostatočný príjem kvalitných proteínov. Ak sú vo vašom jedálničku zastúpené nedostatočne, vlasy začnú vypadávať alebo strácajú svoju kvalitu. Bielkoviny sú zastúpené v mnohých potravinách živočíšneho i rastlinného pôvodu. Pre vlasy sú dôležité aj ďalšie živiny: vitamín C (ovocie, zelenina), beta karotén (ovocie a zelenina žltej, oranžovej a červenej farby), vitamíny skupiny B, meď, zinok a železo.

Potraviny, ktoré vlasy ocenia

1. Ryby a plody mora

Z morských rýb je skvelým zdrojom kľúčových živín pre vlasy, konkrétne bielkovín, vitamínu D, omega-3 mastných kyselín, losos. Okrem lososa sú vhodné aj ostatné druhy rýb, ako napríklad sardinky, makrely či sleď. Ak si radi pochutíte na ustriciach, zlepšujete tým aj kvalitu svojich vlasov. Ustrice sú bohaté na zinok, ktorý je výborným antioxidantom. Ak je ho v tele málo, môže sa to prejaviť aj vypadávaním vlasov.

2. Orechy

Jedným z najlepších zdrojov nenasýtených omega-3 mastných kyselín sú vlašské orechy. Už hrsť týchto orechov denne je pre zdravie i vlasy prospešná. Okrem zdravých tukov obsahujú aj vitamín E a biotín. Ak nemáte k dispozícii vlašské orechy, pokojne siahnite po panenskom oleji získanom z plodov orecha kráľovského.

3. Vajíčka

Ak máte problém s vlasmi, mali by ste nielenže vajíčka pravidelne jesť, ale ich aj používať vo forme domácich masiek na vlasy. Sú zásobárňou proteínov, ale aj ďalších nevyhnutných živín. Obsahujú napríklad železo, ktorého nedostatok spôsobuje anémiu prejavujúcu sa aj vypadávaním vlasov. Zinok a selén zasa celkovo posilňujú obranyschopnosť organizmu.

4. Strukoviny

Okrem fazule a fazuľových klíčkov nezabudnite do jedálnička zaradiť aj šošovicu. Je zdrojom bielkovín a vlákniny, dodá telu železo, biotín a zinok. Vhodné sú aj sójové bôby.

5. Slnečnicové semienka

Semienka slnečnice obsahujú vitamín E, zinok i železo. Nemožno nespomenúť vitamín B6, ktorý napomáha dobrému vstrebávaniu zinku. Okrem slnečnicových semien sú vhodné aj čierne sezamové semiačka, ktoré sa v Číne využívajú ako prostriedok proti vypadávaniu vlasov.

6. Rozmarín

Patríte k vyznávačom byliniek a chcete nimi ulahodiť aj svojim vlasom? Potom by medzi koreninami vo vašej domácnosti nemal chýbať rozmarín. Táto liečivá rastlinka má pozitívny vplyv na krvný obeh. Ak ho použijete na pokožku hlavy, dôjde k stimulácii vlasových folikulov a rastu vlasov.

-m-